Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdval Gotland prövas i rätten

Publicerad: 22 februari 2008, 11:56

Vårdval Gotland överklagas till länsrätten. Vänsterpartiet anser att reformen strider mot lagen om offentlig upphandling.
– Laglöshet ska inte råda i hälso- och sjukvården, säger Carina Lindberg (v).


I år planerar Sveriges enda sjukvårdskommun att haka på vårdvalstrenden och den 11 februari sparkade hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland igång processen.

Men nu möter planerna motstånd från öns vänsterpartister. Carina Lindberg och partikollegan Bo Holm anser att vårdvalet strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU, och överklagar till länsrätten. De vill dels att domstolen prövar om utformningen av vårdvalet är laglig, dels att processen stoppas i väntan på domstolens beslut.

– Problemet är att man på alla sätt vill undvika LOU. Det finns befogad kritik mot den lagen som lett till att stora vårdbolag köpt upp vården. Men vårdval Gotland är inte på något sätt en lösning på det, utan underlättar snarare ännu mer för dem att komma in, säger Carina Lindberg.

Hon anser dessutom att det utöver laglighetsprövningen finns politiska och etiska skäl mot vårdvalet.

– Man frånsäger sig allt ansvar för planeringen av hälso- och sjukvården så att de med störst behov riskerar att inte få den vård de behöver. Det är inte behoven som ska styra längre, säger Carina Lindberg.

I Landstinget Västmanland pågår en liknande process i länsrätten för att avgöra om vårdval Västmanland strider mot lagen.

Relaterat material

Vårdval införs på Gotland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev