Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdval hett ämne efter valet

Publicerad: 27 september 2010, 13:43

Vårdval hett ämne efter valet

Vårdvalet efter valet är det självklara huvudtemat när Dagens Medicin för fjärde året bjuder in till sin Privatvårdsdag. Hur ska vårdvalsmodellerna utvecklas för att göra mest nytta för patienterna?


Årets Privatvårdsdag hålls den 9 november på Rival på Södermalm i Stockholm. Då har den nya regeringen tillträtt och kan berätta om de kommande fyra årens vårdvalspolitik.

Programmet innehåller också en aktuell uppdatering av vad som händer med vårdvalet i landsting och regioner. Företrädare för de tre största vårdvalssystemen – Hälsoval Skåne, Vårdval Stockholm och VG Primärvård – finns på plats för att berätta om sina planer.

En nyckelfråga för vårdvalets framtid är hur beställarna säkrar att  patienterna får evidensbaserad vård och att riktlinjer och  rekommendationer följs. Ett konkret exempel på ett försök till  kunskapsstyrning i det fria vårdvalet är Västra Götalands-regionens  miljonsatsning på att få alla vårdvalets vårdcentraler – både privata  och landstingsägda – att arbeta efter Socialstyrelsens nationella  riktlinjer för diabetes. På Privatvårdsdagen kommer Tony Holm,  projektledare för satsningen, att berätta hur pengarna investeras.

Det späckade programmet bjuder också på en lektion i kundbemötande.  Mats Danielsson, konsult med lång erfarenhet från servicebranschen, ger  sina bästa tips på hur man bör tänka när patienten blir kund.

Finns det ett bästa vårdval? Villkoren i de olika vårdvalsmodellerna  skiljer sig åt mellan olika   regioner och landsting, både när det  gäller ersättningsvillkor,   certifieringskrav och uppföljningssystem.  Vårdföretagarna presenterar   sina medlemmars slutsatser och  erfarenheter av vad som fungerar bra och   mindre bra. Frågan är - går det att  plocka russinen ur kakan i de olika   vårdvalsmodellerna, och på så sätt  utveckla en nationell mönstermodell   för vårdval?

Dessutom blir det debatt och diskussion om framtidens vårdval, när  företrädare för vårdens organisationer och vårdgivare får presentera  sina önskelistor.

Relaterat material

Vårdvalet efter valet - så utvecklar vi vårdvalet för patienterna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev