Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdval införs på Gotland

Publicerad: 12 februari 2008, 13:14

Gotlands kommun kommer att införa vårdval med fri etablering och rätt för invånarna att lista sig hos en särskild läkare. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i går.


När Dagens Medicin skrev om planerna på att införa vårdval på Gotland i januari lutade kommunen åt att det inte skulle bli fri etablering, eftersom man ville kunna styra så att inte alla vårdgivare hamnade i Visby.

Men efter gårdagens beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden är det fritt fram för privata företag som uppfyller de krav kommunen ställt upp att starta vårdcentral utan upphandling, skriver Gotlands Tidningar.

Nämnden hade basåtagande för primärvården, som ligger till grund för vårdvalet, och regler för auktorisation för vårdcentraler uppe på sitt sammanträde i december, men beslutade då att materialet skulle kompletteras och förtydligas.

Gårdagens beslut innebär att gotlänningarna kan välja mellan att lista sig hos en särskild läkare eller på en vårdcentral. Varje enskild läkare får bara ha ett visst antal patienter listade, men en vårdcentral kan inte säga nej till en patient, utan måste hänvisa till en kollega om den läkare patienten valt är fulltecknad.

– Vårdcentralen får tre månader på sig att ta emot patienten, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg till Gotlands tidningar.

En fråga som tidigare väckt debatt var att den politiska ledningen ville tillåta mottagningar med bara en läkare. Nu säger man att grundtanken är att det ska finnas minst tre vårdteam på varje vårdcentral, men att undantag kan göras.

Efter bland annat den ändringen kommer distriktsläkaren Hans Brandström, som i december hoppade av jobbet som primärvårdschef innan han tillträtt, nu att tacka ja till chefsposten, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Hans Brandström tillträder som primärvårdschef i mars.  Något exakt datum för när Vårdval Gotland ska vara infört är inte satt, men planen är att det ska ske under 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev