Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdval Västmanland lagligt

Publicerad: 11 Juni 2008, 11:38

Landstinget Västmanland bröt inte mot någon lag när Vårdval Västmanland infördes. Det meddelade Länsrätten i Västmanland i en dom i går.


Tre personer, där ibland familjeläkaren Jonas Sjögreen, hade överklagat landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvårdsprogrammet, som innebar att Vårdval Västmanland infördes från årskiftet.

 Men i går slog länsrätten alltså fast att beslutet inte strider mot någon lag.

Jonas Sjögreen hade bland annat hävdat att närsjukvårdsprogrammet strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Enligt lagen ska landstinget organisera primärvården så att alla invånare får tillgång till och kan välja en fast läkarkontakt som är specialist i allmänmedicin.

 I Västmanlands närsjukvårdsprogram anges att invånarna kan välja en fast vårdenhet, som ska ha minst en allmänläkare anställd. Det står också att det vid vårdenheterna kan finnas listning på enskilda läkare och att ansvaret för detta vilar på vårdenheten.

 Länsrätten går på landstinget linje och skriver i sin dom att landstingen har relativt stor frihet att utforma systemet för val av fast läkarkontakt och att Landstinget Västmanlands modell inte hindrar invånarna från att välja en fast läkarkontakt som är specialist i allmänmedicin.

 Rätten anser inte heller att landstinget brutit mot lagen om offentlig upphandling, eller att landstingsfullmäktige överskridit sina befogenheter genom att besluta om närsjukvårdsprogrammet utan att landstingets pensionärsråd fått yttra sig.

 Sammanfattningsvis skriver länsrätten att man inte funnit att landstingsfullmäktiges beslut är olagligt på någon av de grunder som de tre personer som överklagat beslutet anfört.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev