Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Varierande pris på p-medel ställer till problem på apotek

Publicerad: 14 juni 2010, 12:17

Olika priser på preventivmedel för unga ställer till problem för apotekspersonalen. Omregleringen har tydliggjort att systemet inte fungerar. (NY VERSION 14.17)


De olika reglerna i landstingen för preventivmedel förvirrar apotekspersonalen.

Omregleringen har knappast förenklat, utan i stället gjort att det är flera aktörer som måste hålla reda på ett 20-tal landsting.

Monica Hagman, som är chef för Hälsa och farmaci på Apoteket AB, bekräftar att det är ett komplicerat system beroende på olika regler i de olika landstingen.

– Det är inte lätt att hålla reda på. Samma bekymmer finns till exempel även för vissa psykofarmaka. Det lär ha hänt att kunder har hänvisats mellan apotek då man inte har kunnat reda ut vilken landstingssubvention kunden ska ha. Det är en djungel av regelverk där ute och det här är bara ett av dem, säger hon.

Hos Apotekens Service AB finns det en sammanställning på vilka regler som gäller i olika landsting, egentligen en länksamling med hänvisningar till de olika landstingens egna sidor.

Problemet är bara att där ska landstingen själva lägga in information om gällande regler och det är de olika bra på.

Systemet är ingen nyhet, det har funnits länge och har egentligen inte påverkats av omregleringen.

Men Gunnel Bridell som är chef för receptenheten på Apotekens Service säger att omregleringen har tydliggjort problemet.

– När det är flera aktörer inblandade märks det tydligare att det är ett system som fungerar dåligt och som ställer till problem för apotekspersonalen.

Gunnel Bridell skulle gärna se att landstingen enades kring subventionering och att preventivmedel ingick i läkemedelsförmånen överallt.

– Det skulle förenkla för apotekspersonal så att de kan ge rätt service, säger hon.

Gunnel Bridell berättar att det i dag pågår en diskussion mellan Apotekens Service AB och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att betalningarna ska gå genom servicebolaget i stället för som i dag att apoteken debiterar landstingen.

– Det ligger inte i vårt uppdrag för tillfället, men det är en möjlighet man kan tänka sig, säger Gunnel Bridell.

Dagens Medicin skrev i fredags på sin sajt om det brev som Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar, Svensk barnläkarförenings grupp för adolescensmedicin och Svensk förening för gynekologi och obstetriks arbetsgrupper för tonårsgynekologi och familjeplanering skickat till socialdepartementet.

I brevet kräver de att preventivmedel för unga subventioneras lika av landstingen för att priset ska vara enhetligt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev