onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Varje patient bör få en patientansvarig läkare”

Publicerad: 22 april 2014, 06:26

Det är orimligt att patienter först vid livshotande sjukdom ska ha rätt att få en patientansvarig läkare, skriver Läkarförbundets Heidi Stensmyren på SvD Brännpunkt.


Sverige ligger inte i topp internationellt när det gäller kommunikation mellan patient och läkare, konstaterar Läkarförbundets förste vice ordförande i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Resultaten är också sämre än jämförbara länder när det gäller samordning av viktig information eller medicinsk bakgrund.

Inte har det blivit bättre av ändringen i patientsäkerhetslagen från 2011, enligt Heidi Stensmyren. Tidigare hade hälso- och sjukvården en skyldighet att utse en patientansvarig läkare för att tillgodose patientens behov i slutenvården. Men med lagändringen ersattes patientansvarig läkare med en så kallad  fast vårdkontakt  om verksamheten anser det nödvändigt eller om patienten själv begär det.

Det blev en bedömningsfråga eller patientens eget ansvar att kräva att få en person att förhålla sig till … Innebörden av begreppet  fast  är dessutom luddigt och mindre förpliktigande än  ansvarig , skriver Heidi Stensmyren.

När Socialstyren utvärderade lagändringen 2012 visade det sig att det råder osäkerhet inom vården kring hur lagen ska tolkas, skriverhon vidare.  Det är få som verkar veta vem den  fasta kontakten  är och det enda som verkar definitivt är att det inte behöver vara en läkare. Den fasta vårdkontakten behöver inte ens tillhöra hälso- och sjukvårdspersonalen.

Inte bara patienter med livshotande sjukdom behöver en patientansvarig läkare, enligt debattören. Multisjuka och äldre patienter har ett minst lika stort behov av en läkare med samlat ansvar för vården, liksom personer med kroniska sjukdomar. Heidi Stensmyren anser att varje patient bör få en patientansvarig läkare.  Det bör dessutom vara verksamhetens och inte patientens eget ansvar att se till att en patientansvarig läkare utses .

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev