Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Världskänd forskare frias av KI

Publicerad: 16 April 2015, 09:38

Lärosätet avskriver ett ärende om misstänkt oredlighet i forskning. Ett annat ärende, där misstankar riktats mot samme läkare, utreds fortfarande.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att en läkare, som är världskänd för sina pionjärinsatser inom sitt område, har anmälts för misstänkt bristande etik i samband med sin forskning vid Karolinska institutet, KI.

Den anmälan, som gjordes av fyra läkare, är fortfarande föremål för utredning vid lärosätet och rektor Anders Hamsten hoppas kunna fatta beslut före sommaren, sedan en extern sakkunnig lämnat in ett särskilt yttrande, skriver KI på sin hemsida.

Den världskände läkaren har även varit föremål för en annan utredning vid KI sedan en annan forskare också anmält honom för misstänkt oredlighet i forskning. Efter att KI:s etikråd granskat det som kommit fram i det ärendet har lärosätet nu fattat beslut om att frikänna läkaren.

En av de fyra läkare som står bakom den anmälan som fortfarande utreds är själv föremål för en utredning om överträdelser i samband med forskningsanslag. Bakom den anmälan står en kollega till den världskände läkaren. Där väntas KI:s etikråd komma med ett yttrande inom ett par veckor och efter det ska rektor Anders Hamsten fatta beslut.

Relaterat material

Känd forskare utreds av Karolinska institutet

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev