onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Världskänd läkare misstänkt för bedrägeri

Publicerad: 28 september 2012, 15:04

En läkare anställd vid Karolinska universitetssjukhuset, känd för banbrytande framsteg inom sitt fält, har gripits av italiensk polis. Han är misstänkt för grovt bedrägeri och utpressning. Själv kallar han anklagelserna för absurda.


Enligt italienska medier greps läkaren i torsdags när han arbetade på ett sjukhus i Florens. Han anklagas bland annat för att i vinstsyfte ha föreslagit svårt sjuka patienter att söka hjälp vid privata vårdinrättningar som han själv har kopplingar till.

Läkaren i fråga är knuten till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset på deltid.

– Vi har bara sett medierapporteringen och förstått så mycket som att det pågår någon form av rättslig process. Den avvaktar vi tills vidare, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Han tillägger att verksamheten vid sjukhuset inte påverkas av det som har hänt.

– Han är ju erkänt skicklig och alltid behövd i den bemärkelsen, men något omedelbart akut behov av hans insatser har vi inte.

Enligt Östman finns inget som tyder på att läkaren skulle ha gjort sig skyldig till någonting brottsligt inom ramen för vården på Karolinska.

Läkaren själv kallar anklagelserna för "otroliga" och "helt absurda".

– Det är osannolikt, det som händer. Jag kommer nu att göra allt som står i min makt för att bevisa att jag är oskyldig, säger han i en telefonintervju med Dagens Medicin.

Han säger att han inte vill kommentera sitt fall närmare än eftersom han avvaktar ett förhör som ska hållas på tisdag.

– Efter det hoppas jag att den här historien kan vara ur världen!

Läkaren säger att han inte vill fortsätta att jobba i Italien. Han föredrar Sverige och planerar att ta sig hit så fort som rättsprocessen är avslutad.

– Men jag tänker i första hand på mina patienter nu. Jag har patienter som inte kommer att överleva om inte jag får ta hand om dem.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev