Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värme stoppar operationer

Publicerad: 29 juli 2014, 14:42

Ventilationssystemet på lasarettet i Trelleborg klarar inte värmeböljan, vilket lett till att alla operationer vid sjukhuset har ställts in.


– Vi har problem med vårt ventilationssystem. Det har visat sig att det har för låg kapacitet för att vid så här långvariga höga utomhustemperaturer hålla rätt temperatur och luftfuktighet inne i operationslokalen. Då kan vi inte garantera steriliteten i salen eller för instrumenten som används vid operation, och det kan innebära en risk för att patienterna skulle kunna få en infektion om vi opererar dem, säger Karin Hesselgard, tillförordnad förvaltningschef på Skånevård Sund, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

På grund av risken för patientsäkerheten har alla planerade operationer vid lasarettet ställts in.

– Vi är väldigt ledsna och beklagar att vi behöver skjuta upp de planerade operationerna på våra patienter. Det innebär att de som är kallade den här veckan blir uppringda och vi ser på en lösning där vi kan operera dem framöver, men i veckan kan vi inte operera dem så som det ser ut just nu, säger Karin Hesselgard till Sveriges Radio.

Hon berättar att patienterna ska få nya operationstider, och att diskussioner har inletts om att patienterna som drabbas eventuellt ska kunna opereras vid ett annat sjukhus i Skåne i stället. Beslutet ska fattas på torsdag.

Enligt Karin Hesselgard ska åtgärder även vidtas för att se till att ventilationssystemet ska fungera i fortsättningen. Dessutom ska Regionservice se över hur ventilationssystemen fungerar på andra sjukhus i regionen.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev