Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmen och vätan påverkar vården

Publicerad: 2 augusti 2018, 10:06

Västerviks sjukhus, Skånes universitetssjukhus i Lund och Sunderby sjukhus

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån, Emil Langvad/ Bildbyrån, Pär Bäckström/Bildbyrån, Thinkstock

Inställda operationer, överhettade avdelningar och personal som svimmar. Extremvädret slår mot vården i flera delar av landet.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusVästerviks sjukhusSkånes universitetssjukhusSollefteå sjukhusNorrtälje sjukhusNorrlands universitetssjukhusSödertälje sjukhus

På Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden har innetemperaturen under flera dagar legat över 25 grader vilket lett till apatiska patienter och genomsvettig personal, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Enligt sjukhusets driftschef är det i princip omöjligt att ha kylanläggningar som kyler ner hela sjukhuset.

Liknande problem återfinns på flera sjukhus i landet. I Västervik har kvicksilvret letat sig upp över 30-strecket på medicinkliniken och vid akutmottagningen i Lund har det satts in portabla kylaggregat sedan anställda svimmat, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar och Läkartidningen.

Och även luftfuktigheten ställer till det. Vid Sollefteå sjukhus har alla operationer ställts in under veckan då luftfuktigheten medför en ökad risk för bakterietillväxt, vilket i förlängningen gör att det inte går att garantera en steril miljö i operationsalar och i sterilförråd. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Även vid Norrtälje sjukhus har operationer ställts in då en relativ luftfuktighet på 100 procent medfört risken att ström ska ledas vidare ut i operationsalen vid användning av diatermi, skriver Norrtelje Tidning.

Samtidigt visar sig fördelarna med moderna lokaler och teknik. Vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå, gör den nya kylanläggningen att sjukhuset klarar årets värmebölja betydligt bättre än den 2014, även om den inte täcker hela sjukhuset och att temperaturen i vissa vårdsalar närmat sig 30 grader, rapporterar Västerbottningen.

Och när flera sjukhus i Stockholm tvingats ställa in operationer till följd av luftfuktighet har det inte varit några problem med operationssalarna vid Södertälje sjukhus, då de ligger i nya lokaler, skriver LT.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev