Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmland bäst på hållbarhet i vården

Publicerad: 8 februari 2017, 07:57

Värmland är bäst på miljö och hållbarhetsfrågor vid en jämförelse av sjukvården inom samtliga 21 landsting och regioner.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandLandstinget i Kalmar länRegion ÖstergötlandRegion Örebro LänRegion VästmanlandRegion UppsalaRegion SkåneRegion KronobergRegion Jönköpings länRegion Jämtland HärjedalenRegion HallandRegion GävleborgRegion GotlandStockholms läns landstingVästra GötalandsregionenVästerbottens läns landstingLandstinget VästmanlandLandstinget VästernorrlandLandstinget SörmlandLandstinget DalarnaLandstinget Blekinge

Länk till innehåll

Tuffa miljömål och långsiktigt arbete ligger bakom tätplaceringen, visar en kartläggning av miljöarbetet inom sjukvården av Dagens Medicin i samarbete med tidningen Aktuell Hållbarhet.

– Det ska vara lätt för personalen att göra rätt miljöval, säger Curt Monfelt, miljöchef i Landstinget i Värmland, om strategin för att få miljön att genomsyra organisationen.

Värmland hamnar i topp med god marginal. Men resultatet är i stort positivt när svenska regioners och landstings sjukvård har granskats och rangordnats ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Höga miljökrav på läkemedel och tuffa klimat- och energimål är sjukvårdens starka sidor. På minussidan finns mängder av fossila engångsartiklar.

Alla landsting och regioner ställer sociala och miljömässiga krav på upphandlade läkemedel. Sex av dem ställer dessutom miljökrav i alla upphandlingar: Dalarna, Västernorrland, Sörmland, Gävleborg, Kalmar och Östergötland. Dessutom följer sjukvården upp sina krav, vilket inte är regel hos alla myndigheter och kommuner, enligt tidningen Aktuell Hållbarhet.

Trots att sjukvården är relativt energiintensiv, och kan tänkas få lägre energieffektiviseringskrav än annan verksamhet, så siktar sju landsting på att halvera sin energianvändning till år 2030. Det gäller för Blekinge, Dalarna, Kalmar, Norrbotten, Jämtland Härjedalen, Västmanland och Östergötland. Ytterligare tre har nästan lika tuffa krav.

I princip alla landsting och regioner satsar också på utbildning i olika miljöfrågor för de anställda.

Men även om mycket talar för en tydlig ambition att bedriva hållbar sjukvård finns det också flera frågetecken.

Bara var tredje landsting har mål för telemedicin som går att följa upp, till exempel om läkarbesök via dator. Här finns en tydlig uppdelning mellan stad och land. Glest befolkade landsting ligger i täten för telemedicinen, med syfte att eliminera långväga resor och få tillgång till expertkunskap från andra delar av landet. Förskrivningen av antibiotika är också föredömligt låg i mer glesbefolkade regioner.

Varje år används och kasseras stora mängder engångsartiklar. Bara en av tre regioner och landsting arbetar systematiskt för att frångå onödig engångsförbrukning till hållbar användning av flergångsartiklar. Region Örebro är en av dem som kommit längst. Ytterligare fyra landsting utreder frågan.

Västra Götalandsregionen är en av få som bevakar förbrukningen: ”Vi gör även punktinsatser när vi ser att förbrukningen av engångsprodukter ökar utan koppling till exempelvis vårdhygien”.

Hittills har plasten i engångsartiklarna haft ett fossilt ursprung, men nu ökar andelen förnybara material. Samtidigt finns lovande initiativ som kommer minska miljöpåverkan ytterligare. Exempelvis har Region Skåne med hjälp av en innovationsupphandling bidragit till att ta fram ett engångsförkläde med 91 procent förnybar plast. Materialet kan nu också användas för att tillverka andra typer av produkter.

Här kan som är prenumerant  läsa mer i tidningen om undersökningen, vinnaren och innovationsupphandlingar.

JESPER GUNNARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev