Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmland ska analysera risk för psykiatrin

Publicerad: 7 december 2005, 15:35

Trots hård kritik har Landstinget i Värmland beslutat att antalet tjänster inom psykiatrin ska dras ned. Nu kräver Socialstyrelsen att landstinget gör en analys av riskerna.


Förra veckan klubbade Landstinget i Värmland igenom förslaget på en neddragning med 36 tjänster inom den psykiatriska öppenvården. Först ska landstinget emellertid införa en gemensam datajournal och se över vårdprogrammen - och enligt landstingsdirektör Tore Olsson kommer neddragningarna därför inte förrän efter sommaren.

Både allmänhet och personal har kritiserat sparpaketet. Dessutom pekade en konsultrapport i slutet på oktober på flera brister och förbättringsområden inom psykiatrin. Det är mot bakgrund av detta som Socialstyrelsen nu har vänt sig till landstingsledningen i Värmland.

- Vi har blivit kontaktade av både patienter, personal och allmänhet som är oroliga över neddragningarna, säger Gun Johansson, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro.

"Det finns ingen analys"  Socialstyrelsen har redan tidigare haft ögonen på psykiatrin i Värmland. Efter ett tillsynsbesök i maj skrev Socialstyrelsen att man  "förutsätter att verksamhetschef och vårdgivare gör noggrann risk/konsekvensanalys utifrån patientperspektiv, som dokumenteras, innan åtgärder vidtas". Förslaget om stora neddragningar inom psykiatrin kom senare under sommaren - men någon konsekvensanalys skickades inte in till Socialstyrelsen.

- Vi vill veta vilka konsekvenser det här får för patienterna. Här verkar man bara ha tittat på antalet tjänster och pengar - det finns ingenanalys, säger Gun Johansson.

Socialstyrelsen vill veta dels hur psykiatrin ska organiseras, dels hur övriga vårdnivåer ska anpassas till förändringen. För om psykiatrin drar ned så spiller en del av patienterna sannolikt över på andra verksamheter.

- Om patienterna inte får hjälp av psykiatrin söker de sig antagligen främst till primärvården. Då måste landstinget undersöka om primärvården har möjlighet att ta emot patienterna, säger Gun Johansson.

Det har varit en rejäl turbulens inom psykiatrin i Landstinget i Värmland de senaste åren. För en månad sedan meddelade till exempel Peter Lewin, chef för rättspsykiatrin, att han inte ville sitta kvar i ledningsgruppen för landstingets psykiatri. Länsverksamhetschefen Mervi Qveflander svarade att Peter Lewin måste sitta kvar om han vill fortsätta som chef för rättspsykiatrin - och efter några dagars betänketid beslutade han att stanna i ledningsgruppen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev