Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmland vill till Västsverige

Publicerad: 29 oktober 2008, 08:55

Värmland vill till Västsverige

Landstinget i Värmland vill ingå i en västsvensk region och ansöker hos regeringen om att få gå samman med Västra Götalandsregionen. (Ny version 13.29)


Det finns en bred politisk enighet inom Landstinget i Värmland om att en sammanslagning med Västra Götalandsregionen vore det bästa för landstinget.

Valet stod mellan att söka samarbete österut, med Örebro och Svealands-länen, eller med Västra Götaland.

I sitt brev till regeringen skriver Landstinget i Värmland att bildandet av en ny region kräver ett omfattande arbete med förhandlingar mellan parterna, särskilt inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Skall en regionbildning bli möjlig till 2011, som landstinget önskar, så behöver arbetet påbörjas omedelbart. Därför hemställer Landstinget i Värmland om ett snabbt besked om när regionbildningsprocessen kan starta.

I Västra Götaland välkomnar regionrådet Kent  Johansson (c) beslutet från Värmland.

– Vi har naturligtvis diskuterat detta med Värmland under en tid men beslutet var deras.  Västra Götaland och Värmland har framför allt ett regionalpolitiskt och näringspolitiskt samarbete som kan utvecklas med en regionbildning, säger Kent Johansson som är ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev