Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmländska barn i stor studie hälsostudie

Publicerad: 18 oktober 2007, 13:51

I samarbete med Karlstads universitet har Landstinget i Värmland dragit igång en större studie som ska involvera 4 000 barn och deras mammor.


Målet med studien är att studera hur olika faktorer, till exempel kemiska ämnen, under graviditet och tidig barndom påverkar risken för utveckling av olika kroniska sjukdomar senare i livet.

Mamman och barnet följs från graviditeten upp till skolåldern. Under tiden tas en mängd prover, exempelvis blod- och urinprover samt prover på damm i bostaden. Proverna fryses sedan ner och samlas i en biobank.

– Om barnen drabbas av en kronisk sjukdom, till exempel eksem, astma eller diabetes, plockas proverna fram. Vi kan då jämföra exponeringen tidigt i livet för sjuka och friska barn för att på så sätt få indikationer på möjliga orsaker, säger Anna Bodin, projektassistent och verksam inom Landstinget i Värmland i ett pressmeddelande.

Studien genomförs som ett samarbete mellan ett 20-tal institutioner från flera olika länder och i studien ska runt 4 000 barn och deras mammor ingå.

Enligt Anna Bodin har intresset varit ”mycket stort” från de gravida kvinnor som hittills tillfrågats om att vara med i den aktuella studien.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev