Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmländska läkare fruktar anstormning av patienter

Publicerad: 16 juni 2010, 08:24

Vårdvalet i Värmland blir ”förödande” för arbetet på Vårdcentralen Torsby, skriver de berörda läkarna i ett protestbrev till landstinget.


Hälsoval Värmland infördes den 3 maj och innebär att patienterna får lista sig på en vårdcentral i stället för att välja familjeläkare. Läkarna på Vårdcentralen Torsby är oroliga för att de patienter som inte hade valt läkare tidigare kommer att söka sig till vårdcentralen och ge mer jobb.

”Läget är för närvarande sådant att ’näsan knappt når över vattenytan’ i det dagliga arbetet. En föreslagen ytterligare arbetsbelastning med flera hundra patienter per doktor vore förödande”, skriver sex läkare i ett protestbrev som citeras av Nya Wermlands-Tidningen.

Vårdcentralens verksamhetschef Björn Jacobson dömer ut läkarnas resonemang och hänvisar till att den totala mängden patienter inte ökar.

– Läkarna har känt det som att de haft ansvar för sin lista med patienter som valt dem, och att de sedan ”hjälpt till” med andra patienter när någon som inte valt familjeläkare sökt vård. Med ett sådant system kan man inte säkerställa att alla får lika vård. Det är inte effektivt, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Relaterat material

Filmklipp på Youtube ska locka tyska läkare till Torsby

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev