Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värmländska sjukhus inför trombolys vid stroke

Publicerad: 31 augusti 2006, 08:14

Strokepatienter i Värmland kan nu behandlas med trombolys. Behandlingen kan minska risken för allvarliga bestående skador efter insjuknandet.


Varje år insjuknar cirka 900 personer i Värmland i stroke. Siffran för hela landet är cirka 30 000 personer. Under de senaste åren har flera sjukhus i landet infört behandling med propplösande medel, trombolysbehandling. Från och med den 4 september kan behandlingen även ges vid de tre akutsjukhusen i Värmland: Sjukhuset i Arvika, Centralsjukhuset i Karlstad och Sjukhuset i Torsby.

- Ju tidigare behandlingen sätts in desto bättre är effekten, säger Johan Sanner, neurolog och överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad, i ett pressmeddelande.

- Från det att en person insjuknat med strokesymtom får det inte går mer än tre timmar innan man startar trombolysen.  Trombolys ges bara till personer mellan 18 och 80 år. På grund av blödningsrisken kan personer med vissa sjukdomar, framför allt hjärnblödning, inte behandlas med trombolys. I Värmland räknar man med att 30 till 40 strokepatienter per år blir aktuella för trombolysbehandling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News