Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Varnad och dömd ortoped slipper treårig prövotid

Publicerad: 2 september 2009, 14:21

Det blir ingen prövotid för den ortoped som förfalskade ansökningshandlingar då han sökte arbete. Socialstyrelsens yrkande avslås av HSAN.


Läkaren uppmärksammades i TV-programmet Uppdrag granskning i januari 2007. Därefter stängdes han av från Mölndals sjukhus, där han då arbetade.

Han har varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, fyra gånger och ska bland annat ha genomfört omskärelse av pojkar på ett sätt som fick Socialstyrelsen att polisanmäla honom. Han har även dömts för att ha använt sig av förfalskade tjänstgöringsintyg då han sökt arbete som läkare.

I juni i år yrkade Socialstyrelsen hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, på att läkaren tilldöms en prövotid på tre år. Under en prövotid står läkaren under uppsikt av Socialstyrelsen.

Som skäl för yrkandet angavs att det finns tvivel kring läkarens omdöme och lämplighet för läkaryrket. Socialstyrelsen menar även att hans  kompetensprofil  som ortoped kan ifrågasättas.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslut, som kom idag, innebär att Socialstyrelsens anmälan lämnas utan åtgärd.

Nämnden skriver att det under de senaste fyra åren inte finns något som visar att läkaren skulle ha fortsatt att ägna sig åt brottslig verksamhet.

Ansvarsnämnden skriver att det därför  inte är styrkt att läkaren på grund av brottslighet eller någon liknande omständighet nu skulle vara olämplig att utöva läkaryrket.

Relaterat material

Vårdcentralschef i Laholm hoppar av efter läkartabbe

Avstängd och dömd läkare fick jobb på vårdcentral

Läkare som förfalskade intyg kan förlora sin legitimation

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev