Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Varning för högklackat på vintertåg

Publicerad: 17 februari 2015, 12:20

Hur påverkas hälsan av kylan? Frågan går till 35 000 personer i de fyra nordliga landstingen.


För första gången i Sverige görs en befolkningsundersökning om hur människor uppfattar kyla. Enkäten går passande nog ut i februari, den normalt kallaste månaden på året.

– Vissa säger att de inte tål kyla. Men vad betyder det egentligen och hur är deras upplevelse i förhållande till andras upplevelse. Det är sådant vi behöver veta mer om, säger överläkare Tohr Nilsson, vid arbets- och miljömedicinska kliniken vid Länssjukhuset Sundsvall Härnösand till Dagens Medicin.

Kunnandet behöver även öka om i vilka situationer och i vilka grupper som riskerna för köldrelaterade skador är förhöjda. Ibland kan det bero på att människor inte är beredda på att tåg, bilar och bussar kan gå sönder mitt i skogen, eller att det blir hastiga väderomslag.

– Men kan knappast rekommendera att åka i högklackat vintertid på Botniabanan, säger Tohr Nilsson.

Sambanden mellan olika läkemedelsbehandlingar och känslighet för låga temperaturer vill forskningen också komma åt. Människor som tar blodtryckssänkande medicin, till exempel, kan vara känsligare för kyla.

Syftet med undersökningen är att få fram ett underlag för hur hälsorisker som beror på köld kan förebyggas och hur man kan skydda sig. Särskilt intressant är det om det finns vissa grupper som är speciellt utsatta, enligt Tohr Nilsson. Forskningen stöds av landstingen i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Region Jämtland Härjedalen.

Redan finns det mycket kunnande om förfrysningsskador och att kyla kan vara en riskfaktor vid bland annat stroke och hjärtinfarkt.

Hur är då Tohr Nilsson klädd, där han i dag befinner sig i Lövånger i Västerbotten med en termometer som just nu visar minus 2 grader.

– Jag har en ordentlig mössa och varm jacka på mig, för övrigt är jag klädd enligt trelager-principen. I bilen har jag en extra duntröja och vindskyddskläder.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev