Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Varningar för parkinsonmedel

Publicerad: 30 Juni 2008, 07:07

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, pekar i en ny utredning på att riskerna för biverkningar med vissa dopaminagonister är större än man tidigare trott. Uppdaterad 080701


Nu vill myndigheten därför att produktinformationen för läkemedelsgruppen, så kallade ergotderiverade dopaminagonister, utökas med nya varningar.

Orsaken är att läkemedlen kan orsaka fibros, sjuklig bindvävstillväxt, i bland annat hjärtat.

 Biverkningen är känd sedan tidigare men är enligt nya vetenskapliga studier vanligare än man tidigare trott, framför allt vid kronisk  användning. Riskökningen gäller dock i olika grad för olika preparat i läkemedelsgruppen.

 Flera ergotderiverade dopaminagonister finns i användning på den svenska marknaden, bland annat bromokriptin och kabergolin.

 För bromokriptin införs nu en kontraindikation för patienter med tidigare hjärtklaffsjukdom, samt en maxgräns för den dagliga dosen på 30 milligram.

 För kabergolin är de nya varningarna ännu skarpare. Patienter rekommenderas bland annat att  regelbundet undersökas med ekokardiografi före och under behandlingen för att utesluta fibrosbildning i hjärtvävnad.      Mer information på EMEA:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev