Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Varningsflagg för läkemedel mot atopiskt eksem

Publicerad: 27 mars 2006, 13:22

EMEA:s vetenskapliga kommitté varnar för två salvor mot atopiskt eksem. Det har funnits farhågor att läkemedlen kan orsaka cancer, misstankar som dock inte kunnat styrkas.


Men den vetenskapliga kommittén för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA anser ändå att läkemedlen Elidel (pimekrolimus) och Protopic (takrolimus) ska användas med försiktighet.

Nyttan med preparaten överväger dock riskerna, anser kommittén. De data som finns räcker inte för att dra slutsatsen att det finns ett samband mellan läkemedlen och hudcancer samt lymfkörteltumörer, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Däremot kräver den vetenskapliga kommittén att de ansvariga läkemedelsföretagen samlar in ytterligare material om säkerheten på lång sikt. Dessutom måste produktinformationen till patienterna ändras, så att medvetenheten om riskerna ökar hos både patienter och förskrivare.

Det betyder att läkemedlen bara får användas om behandling med kortison inte är lämpligt eller får effekt, att de inte får användas sammanhängande under lång tid och att de bara ska strykas på i ett tunt lager. Dessutom får bara läkare med erfarenhet av diagnos och behandling av atopiskt eksem inleda behandling med preparaten.

Däremot rekommenderas patienter som redan använder Elidel och Protopic att inte avsluta behandlingen utan att först ha rådgjort med läkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev