onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värsta perioden av pollen över

Publicerad: 22 juni 2023, 06:19

Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Den värsta delen av pollensäsongen ser ut att vara över och trots värmen väntas midsommar klara sig från några högre halter av gräspollen. Men att sticka näsan i midsommarkransen rekommenderas inte om vädret blir vackert.


TT


Det har varit flera veckor med höga halter av björkpollen i landet men nu har de flesta träden blommat över och pollenhalterna väntas gå tillbaka till en mer normal nivå. Blir det flera dagar med varmt väder och uppehåll kan dock allergiker känna av gräspollen i högre doser.

Det kan fortfarande bli höga halter gräspollen i flera veckor till, åtminstone fram till slutet av juli, säger Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet.

Gräspollen är det som nu märks av i södra Sverige, men i norra delarna av landet syns pollen också i form av vide och på vissa platser kan det även finnas en del björkpollen fortfarande.

Fram till i juli fortsätter gräspollen att kunna förekomma i höga halter och lite senare under sommaren kommer även gråbopollen som ser ut att hålla sig till normala nivåer.

Under midsommarhelgen väntas pollenhalterna variera över landet, men med låga halter vid mulet väder och regn.

Det är lynnigt väder nu, är det varmt och uppehåll kan det bli höga halter av pollen, men det är inte en lika jobbig säsong som vi har haft med björkpollen, säger Åslög Dahl.

Är man däremot gråbo-allergiker ska man se till att hålla sig på avstånd till prästkragarna i midsommarkransen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev