måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Varumärkesexpert: Min Doktor kan skada Apoteket AB:s förtroende

Publicerad: 5 juni 2017, 08:10

Jackie Kothbauer Foto: Anna Sigvardsson

Apoteket AB borde ha varit tydligare om kopplingen mellan dess styrelseordförande och Min Doktor. Otydligheten kan skada förtroendet, enligt varumärkesexperter.

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Nyligen ändrade Apoteket AB arbetsordningen, införde en ny vd-instruktion och förtydligade sin beslutsordning. Förändringarna skedde efter att Dagens Nyheter hade avslöjat att Apoteket AB:s styrelseordförande Christian W Jansson även var storägare i bolagets samarbetspartner Min Doktor. Denne meddelade efter avslöjandet att hans aktier i Min Doktor ska säljas av. Ändå så anser styrelsen, efter en granskning, att det inte har förelegat jäv, då beslutet om bolagens samarbete togs längre ned i organisationen.

Även om Apoteket inte har brutit mot jävsreglerna så kan kopplingarna skada förtroendet, enligt två varumärkesexperter.

Enligt varumärkesexperten Jackie Kothbauer riskerar Apoteket AB att få sitt förtroende skadat av att en och samma person på högsta nivå har haft nära kopplingar till både Apoteket och Min Doktor.

– Det är särskilt viktigt hur stora aktörer inom vård- och omsorg hanterar affärsetik och konkurrensfrågor, säger hon.

Det är viktigt att konkurrenter inte missgynnas gentemot Apoteket.

– Om anställda i Apoteket som har hanterat beslutet om samarbete har varit medvetna om att deras styrelseordförande är involverad i Min Doktor är det svårt att föreställa sig att det inte har påverkat deras ställningstagande eller hantering i någon riktning, säger Jackie Kothbauer.

En viktig fråga kring förtroendet är således om de som fattat beslutet om samarbete mellan Min Doktor och Apoteket AB har kunnat fatta besluten utan att vara i underordnad ställning till Christian W Jansson. Dessutom kan efterhandsförändringarna i sig skada förtroendet.

– När det sker förändringar efter ett avslöjande i media undrar man varför dessa inte ägde rum tidigare. Det väcker misstankar som skadar både varumärket och förtroendet, säger Jackie Kothbauer.

Som statligt ägt bolag bör Apoteket AB ha extra stort förtroende i jävsfrågor, säger varumärkesexperten Matz Magnusson.

– Apoteket har gjort en klassisk pudel och vill visa att man inser att bolaget har gjort fel och avser att återupprätta förtroendet genom att åtgärda felen.

Kan varumärket ha lidit skada?

– Om man jämför med hur Ica gjorde när paketerade och märkte om gammal köttfärs, lade de skulden på enskilda medarbetare. Styrelsen gick ut med att det stred mot deras värdegrund. Apoteket går en liknande väg och pekar på operativa beslut, alltså anställda lägre ned i organisationen. Det kan skapa en bild av att det är så det fungerar, vilket kan skada varumärket.

Exakt vad som gick fel och vad företaget har gjort för att rätta till felen har inte framkommit, enligt Matz Magnusson.

– Ett starkt varumärke klarar mycket och stormen bedarrar så småningom. Men dyker det upp något nytt avslöjande igen så kan det bli allvarligt.

Han tillägger att inget varumärke bland apoteken är speciellt tydligt.

– Konsumenter blandar ihop de olika varumärkena, säger han.

Frågan kvarstår om Apoteket AB:s förtroende har påverkats av  att dess styrelseordförande samtidigt var ägare i Min Doktor och tjänade stora pengar på samarbetet. Freja Annamatz, som är presschef på Apoteket, meddelar att Apoteket avböjer att besvara frågan.

”Frågan har varit uppe i styrelsen och arbetet har nu påbörjats i enlighet med det som beslutades. För närvarande har vi inget mer att tillägga”, skriver hon i en kommentar till Dagens Medicin.

I Apotekets årsredovisning för 2016 framgår det att Christian W Jansson varit ordförande i MD International, som är Min Doktors ägarbolag.

Riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) har tidigare krävt att den ansvarige ministern Mikael Damberg ska gå till botten med eventuella jävsfrågor i Apoteket. Dagens Medicin har sökt honom. Partiets pressekreterare låter hälsa att det är troligt att Mikael Damberg kallas till utskottsutfrågning under den närmaste tiden.

Relaterat material

Apotekets ordförande lämnar Min Doktor

Apoteket AB skärper beslutsordningen efter jävsmisstankar

Apoteket AB granskar sina rutiner efter farhågor om jäv

Apoteket AB krävs på svar om styrelsejäv

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev