Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Västerbotten beordrar skyddsarbete trots undantag

Publicerad: 22 April 2008, 14:13

Trots avtal om undantag från konflikten med Vårdförbundet kommer Västerbottens läns landsting att beordra skyddsarbete.


– Vi måste beordra skyddsarbete på röntgen, operation och framgent även för blodcentralerna för att kunna ta om hand de akuta och medicinskt högprioriterade patienterna, säger Jan-Gunnar Sjödin, chefläkare i Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Om skyddsarbete redan har beordrats och i vilken omfattning är oklart eftersom Dagens Medicin inte lyckats nå Jan Gunnar Sjödin.

Skyddsarbete kan beordras från fall till fall om arbetsgivaren ser att patientsäkerheten hotas på ett sätt som inte kunnat förutses.

Bland annat kommer blodcentralen att behöva skyddsarbete när blodlagret börjar sina, berättar Margit Håkansson, chef för diagnostik och medicinsk service.

Men Vårdförbundet i Västerbotten har inte fått någon information om att skyddsarbete skulle vara aktuellt.

– Vi har inte fått någon framställan om skyddsarbete. När det gäller blodcentralen borde arbetsgivaren i stället lämna in en dispensansökan till oss. Dispens från konfliktåtgärder kan arbetsgivaren få för händelser som kan förutses. Att blodlagret kan sjunka är en sådan händelse, säger Lena Sjölin, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev