onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västerbotten blir först med lokalt avtal om arbetstiden

Publicerad: 22 november 2006, 11:10

I Västerbottens läns landsting är arbetsgivare och läkarförening överens: Det behövs avstegsavtal för att klara den nya arbetstidslagen. Därmed blir Västerbotten först i Sverige med att lösa frågan med ett lokalt kollektivavtal.


Den nya arbetstidslagen, vars bestämmelser börjar gälla den 1 januari 2007, är dispositiv. Det innebär att det går att göra undantag från den om arbetsmarknadens parter kommer överens om det. I sådana fall sluts ett lokalt kollektivavtal, eller avstegsavtal som det också kallas.

Arbetsgivarens centrala part, Sveriges Kommuner och Landsting, är konsekvent emot att diskutera lokala avtal. Övergången till de nya bestämmelserna i arbetstidslagen kan ske utan att man måste teckna några avstegsavtal med de lokala läkarföreningarna, menar Sveriges Kommuner och Landsting, se Dagens Medicin nr 46/06.

Hittills har landstingen också följt den rekommendationen. Men nu, med bara veckor kvar till årsskiftet, börjar det hända saker. I Västerbotten är landstingsledningen och läkarföreningen överens om att det behövs avstegsavtal för att klara verksamheten vid fyra enheter.

– Vi kommer inte att klara verksamheten utan att göra avstegsavtal. Vi ser konsekvenserna väldigt tydligt. Konsekvenserna av detta blir så stora att vi annars måste göra stora nedskärningar i verksamheten, säger Margit Håkansson, verksamhetsområdeschef, som sitter i landstingets tjänstemannaledning.

Därmed blir Västerbottens läns landsting först att gå emot Sveriges Kommuner och Landstings rekommendation om att inte teckna lokala avtal. Enligt Margit Håkansson har landstinget inget annat val.

– Det vore inte riktigt seriöst av oss att börja göra nedskärningar utan att ha provat möjligheten att lösa detta med hjälp av avstegsavtal, säger Margit Håkansson.

– Jag tror också att om vi kan redovisa att det är en ordentlig analys som ligger till grund så tror jag att vi får respekt för vårt beslut.

Stor konsekvens för liten enhet
De enheter som man nu förhandlar om är kvinnokliniken och röntgen på Lycksele lasarett samt kärl- och ryggkirurgi på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Samtliga är små enheter med få läkare som själva ska klara verksamheten.

Johan Ljungberg, ordförande i Västerbottens läns läkarförening, har också goda förhoppningar om att snart kunna underteckna ett avtal om avsteg.

– Landstinget är tvunget, annars skulle vi inte sitta i förhandlingar nu. Om vi inte tecknar avstegsavtal kommer landstinget att begå lagbrott efter årsskiftet, säger han.

De avsteg som diskuteras är undantag från lagens krav på dygnsvila och veckovila. Enligt lagen ska varje arbetstagare garanteras rätt till minst elva timmars sammanhängande vila per dygn. Den läkare som blir störd under nattens beredskap kan därför inte arbeta som vanligt dagen efter. Det får stora konsekvenser för verksamheter med liten personalstyrka.

Exakt hur kompensationen för avsteget ska se ut är ännu inte klart.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev