Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västerbotten och Gotland bäst på patientsäkerhet

Publicerad: 13 december 2012, 14:00

Västerbotten och Gotland var bäst på patientsäkerhet i år. Det står klart när regeringen delar ut årets patientsäkerhetsmiljoner.


Totalt delar regeringen ut 475 miljoner kronor till landstingen för patientsäkerhetsarbetet under 2012. Enligt överenskommelsen med Sveriges kommuner och landsting, SKL, fanns 525 miljoner kronor i potten att dela ut. Men eftersom landstingen inte lyckats leva upp till alla kriterier så delas inte alla pengar ut.

Totalt fanns sex indikatorer som gav utdelning om landstingen lyckades nå målen.  Alla landsting misslyckades med att nå ett tillräckligt högt resultat i frågorna kring läkemedel i patientenkäten för primärvården. Den näst svåraste indikatorn var att minska antibiotikaförskrivningen i öppenvården som bara fyra av 21 landsting klarade. Alla utom sex landsting klarade kraven för följsamhet kring basala hygienrutiner och klädregler.

Alla landsting klarade de övriga tre indikatorerna som handlade om att upprätta handlingsplaner för patientsäkerhetskultur, handlingsplaner för trycksår och att mäta överbeläggningar. Totalt sett klarade sig Västerbotten och Gotland bäst och lyckades klara fem av sex indikatorer.

Pengarna från regeringen fördelas utifrån resultaten i förhållande till landstingens storlek. Årets resultat innebär att Västra Götaland får mest pengar, drygt 76 miljoner kronor, och Jämtland minst, drygt sex miljoner kronor.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev