Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västerbotten röstar i september

Publicerad: 4 mars 2013, 16:59

Folkomröstningen om inlandsvården i Västerbotten kommer att äga rum i september. Det står klart efter att alla partier enats om en kompromiss.


I februari beslutade landstingsfullmäktige i Västerbotten att det ska bli en folkomröstning om inlandsvården som en följd av folkinitiativet Doroteaupprorets namninsamling. Majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emot en folkomröstning. Men eftersom det enligt lagen räcker med en tredjedel av rösterna för att driva igenom en folkomröstning efter ett folkinitiativ så fick majoriteten ge vika för en enig opposition.

Men det blev återremiss när det gäller vilket datum omröstningen skulle hållas och hur frågan skulle formuleras. Majoriteten ville folkomrösta i maj medan oppositionen ville rösta i samband med EU-parlamentsvalet eller riksdagsvalet nästa år. Nu har alla partier enats om en kompromiss. Folkomröstningen ska hållas i september i år. Exakt datum är ännu inte klart.

Partierna har också enats om en kompromiss när det gäller frågan som folket ska ta ställning till. Den ska lyda såhär: Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

Relaterat material

Västerbotten röstar om vården

Folkomröstning om inlandsvården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev