Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västerbotten röstar om vården

Publicerad: 20 februari 2013, 08:42

Det blir folkomröstning om inlandsvården i Västerbotten. Men det är ännu inte klart när den äger rum eller hur frågan ska lyda.


Folkomröstningen som landstingsfullmäktige beslutade om på tisdagen blir den första någonsin där invånarna i ett landsting folkomröstar om sjukvården.

Redan i december hade folkinitiativet Doroteaupproret samlat in mer än de 20 550 namnunderskrifter som krävdes för att nå upp till 10 procent av de röstberättigade i Västerbotten. Efter en skärpning av kommunallagen 2011 krävs det två tredjedelars majoritet i fullmäktige för att stoppa en folkomröstning om ett folkinitiativ samlar in underskrifter från mer än var tionde röstberättigad.

Den politiska majoriteten som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till en folkomröstning. Men eftersom hela oppositionen bestående av de fyra partierna i alliansen och Vänsterpartiet ställde sig bakom kravet på en folkomröstning blir den av.

Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) är kritisk till hur lagen ser ut och varnar för konsekvenserna av denna typ av folkomröstningar.

– Jag ser en jättestor risk för att vi hamnar i en situation där olika delar av länet ställs mot varandra, säger han.

Folkinitiativet startade i Västerbottens inland efter landstingets beslut att ta bort akutvårdsplatserna i Dorotea och dra in ambulansen i Åsele. Det är dessa frågor som alla röstberättigade invånare i Västerbotten nu får ta ställning till. De får rösta ja eller nej till besparingarna.

Peter Olofsson lovar att den politiska majoriteten kommer att respektera resultatet och dra tillbaka besluten om Dorotea och Åsele om en majoritet röstar för det. Men bara om valdeltagandet blir över 50 procent. Någon traditionell valkampanj vill Peter Olofsson inte tala om.

– Vi kommer inte att kampanja för ett ja. Vi kommer att åka runt i länet och föra en dialog med västerbottningarna om sjukvården, säger han.

Den rödgröna majoriteten föreslår att folkomröstningen ska äga rum den 26 maj i år. De fyra partierna i alliansen vill att folkomröstningen hålls i samband med riksdagsvalet i september nästa år. Vänsterpartiet vill att folkomröstningen ska hållas vid EU-parlamentsvalet i juni nästa år.

Alliansen och Vänsterpartiet säger också nej till majoritetens förslag till fråga. De vill ha en fråga som ligger närmare de krav som Doroteaupproret själva formulerat. Oppositionspartierna yrkade därför på återremiss när det gäller frågeformuleringen och datumet. Eftersom det räcker med en tredjedel av rösterna i fullmäktige för återremiss så blev det beslutet. Frågorna måste nu passera landstingsstyrelsen en gång till innan det slutliga besluten om datumet och frågeställningen kan tas på ett nytt landstingsfullmäktige.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News