lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västerbotten skrotar kritiserade läkemedelssystemet NCS

Publicerad: 23 maj 2016, 09:14

Foto: Thinkstock

Landstinget i Västerbotten gör sig av med läkemedelssystemet NCS, som har fått mycket kritik i till exempel Halland.


Som Dagens Medicin tidigare berättat har läkemedelsmodulen NCS fått mycket kritik, inte minst i Halland där hundratals rapporter om avvikelser inkom bara i fjol. Läkemedelsmodulen ingår i systemet NCS Cross. Olika moduler är olika gamla. Efter 15 års användning ska läkemedelsmodulen nu bytas ut i Västerbotten.

– Det är ett gammalt system som gått ur tiden. Det är byggt på en gammal teknisk plattform och går inte att anpassa mer till modern lagstiftning och moderna krav, säger Göran Algers, ansvarig för NCS i Västerbottens landsting, till Sveriges Radio P4 Halland.

Han berättar för radiokanalen att läkare och sjuksköterskor har haft problem med NCS-modulen. Mycket av de problemen handlar om överföring av recept till ordinationer i slutenvården.

I Halland har kritiken till stor del handlat om hur komplicerat och oöverskådligt systemet är. När en patient flyttats från till exempel slutenvård till öppenvård hände det att öppenvården inte visste vilka mediciner patienten stod på. Nyligen uppmärksammades också ett lex Maria-anmält fall där en patient avled i stroke.

Att man nu byter system i Västerbotten ska dock inte bero på kritiken från olika håll i landet, utan för att it-tekniker kommit fram till att systemet är för gammalt och behöver bytas ut. Nu letar man efter ett modernt och enkelt program, säger Göran Algers.

Relaterat material

Läkare varnar för osäkert system

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev