Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västernorrland ska minska hyrkostnader med 100 miljoner kronor

Publicerad: 19 februari 2020, 15:00

Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Kostnaderna för hyrpersonal inom specialistvården i Region Västernorrland ska minska med 100 miljoner kronor 2020. Det föreslår den politiska majoriteten M, S och L.

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi är den region i Sverige som procentuellt ligger högst i hyrkostnader. Under 2019 har det därför pågått ett intensivt arbete med att ta fram sätt för att arbeta med hållbar bemanning, säger Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

En av åtgärderna är att regionen ska införa ett maxtak för timkostnaderna av stafettläkare och hyrsjuksköterskor.

– Verksamheterna ska hela tiden prioritera de som har lägst kostnad, och inte heller avropa i längre perioder. Tanken är att systemet vi har i dag, där hyrpersonalen blivit som en del av den ordinarie verksamheten – fast de jobbar under helt andra villkor – ska bort, säger Elina Backlund Arab.

Förhoppningen är att hyrpersonalen istället ska börja arbeta för regionen. Övergången ska inte bara ske genom försämrade hyrvillkor, utan också genom en rad förbättringsåtgärder, förklarar Elina Backlund Arab.

– Det gör vi bland annat genom att vi har inrättat ett stödteam för enhetscheferna vad gäller hr-frågor, ekonomi och ledarskap. Chefen är en så otroligt viktig del i att skapa en god arbetsmiljö, säger hon.

Förvaltningen har även utarbetat en kompetenstrappa där utbildning och utökade ansvarsområden ska synas i lönekuvertet.

– Det handlar om att både skapa bättre förutsättningar för den personal som finns, att de får jobba på ett klokt och smart sätt. Men också att kompetensväxla, att man får jobba med det man är utbildad för, säger Elina Backlund Arab.

Lars Rocksén, ordförande för Ångermanlands läkarförening tycker att besparingsförslaget är drastiskt, och säger att det är naivt att tro att hyrpersonal genom försämrade förutsättningar kommer att ta anställning vid regionen.

– Det är inte realistiskt. Det nationella planeringsstödet visar att det finns en total brist i nationen på seniora specialister – och det är exakt de vi behöver. Det behovet fylls i dag av hyrläkare, säger han och fortsätter:

– Att regionen inom ett år ska fylla det behovet är en omöjlighet.

I stället tror Lars Rocksén att lösningen måste vara mer långsiktigt:

– Regionen måste utbilda nya specialister och på så vis få en lösning på sikt. Det kräver en längre startsträcka men är en hållbar lösning över tid, säger han.

Kortare, och begränsade avrop vad gäller hyrpersonal är åtgärder som kommer att leda till försämrad arbetsmiljö som i längden leder till att den fasta personalen väljer att sluta, tror Lars Rocksén.

– De flesta stafettläkare har en redan en fast anställning någon annanstans. Det, plus den nationella bristen, gör att regionens åtgärdsförslag inte är trovärdiga, säger han.

Lars Rocksén fortsätter:

– Att inte göra avrop förrän tre månader innan behovet innebär osäkra scheman för den ordinarie personalen. Det innebär att man med kort varsel måste hitta lösningar –  den typen av lösningar är alltid dyrare. Att tro att man ska lösa hyrkostnaderna genom att skapa problem för verksamheten – det kommer inte att fungera.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev