Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västmanland och Sörmland vill driva sjukhus gemensamt

Publicerad: 26 november 2007, 12:20

Slå ihop Centrallasarettet i Västerås och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det föreslår en gemensam nämnd i Landstinget Västmanland och Landstinget Sörmland. Förslaget innebär att uppemot 7 000 anställda får en ny arbetsgivare.


I fredags, den 23 november, kom förslaget som innebär något helt nytt i svensk sjukvård – att två landsting äger och driver ett sjukhus tillsammans. För att göra det föreslås landstingen i Sörmland och Västmanland bilda ett gemensamt kommunalförbund som blir ny arbetsgivare till alla anställda.

Det nya förbundet ska också äga och driva Mälardalens sjukhus, som det kan komma att heta. Sjukhuset får ett upptagningsområde med en halv miljon invånare. Rent geografiskt blir det dock inga förändringar.

Det nya sjukhuset ska ligga på två ställen, i både Västerås och Eskilstuna, för att invånarna i de båda kommunerna ska ha tillgång till exempelvis varsin akutmottagning.

Enligt ordföranden för den landstingsgemensamma så kallade DU-nämnden,Torsten Källberg (fp), handlar förslaget, i grunden om länssjukvårdens överlevnad.

– Vi gör detta för att över huvud taget klara framtidens sjukvård, säger han.

Däremot törs han inte säga om det blir några uppsägningar. Än så länge har han inte fått några reaktioner från personalen.

Landstingen uppmanas nu att fatta ett så kallat principbeslut någon gång under det första kvartalet nästa år om att gå vidare med planerna på sammanslagningen.

Rättelse

I en tidigare version av denna artikel framställdes det som att det uteslutande var politiker i Västmanland som kommit med förslaget om sammanslagning. Dagens Medicin beklagar misstaget.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News