Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västmanland raggar läkare i Gävleborg

Publicerad: 17 april 2012, 09:29

Landstinget Västmanland försöker ragga till sig läkare som jobbar i Gävleborg – ett annat landsting med svårigheter att få tag på specialister.
– Man måste ju ha tänkt fel på något sätt, säger Eva Tjernström, (S), landstingsråd i Gävleborg.


Primärvårdschefen i Västmanland, Peter Tilly, har inget dåligt samvete över den nya rekryteringskampanjen för att få tag i läkare till hälsocentralerna i Västmanland genom att personligen rikta sig till läkare som är verksamma i Landstinget Gävleborg och Stockholms läns landsting med ett brev, och senare ett telefonsamtal.

– Det har bara med den geografiska närheten att göra, inga andra skäl, säger Peter Tilly, till Arbetarbladet.

Kampanjen påtalar bland annat att lönerna är högre i Västmanland än i Gävleborg.

Eva Tjernström, landstingsråd i Gävleborg, reagerade direkt när hon fick höra talas om kampanjen.

– Hur tänkte man? Det var min första tanke. Vi tycker inte att det är så himla lämpligt att rekrytera från utpekade landsting. Det är inte riktigt schysst, säger hon till Dagens Medicin.

Hon hörde direkt av sig till sina politiska kollegor i grannlandstinget.

– Det här var inte sanktionerat från politikerhåll. Hade det varit ett politiskt beslut hade jag tagit det här lite längre. Man kanske förivrade sig lite från rekryteringssidan.

Även Landstinget Gävleborg måste jobba med kampanjer för att få tag i de specialister de behöver. Tidigare i år höjde Landstinget Gävleborg bonusen för läkare inom vissa bristområden. Den som skrev på för två år skulle få en halv miljon kronor. Målet var att knyta till sig tio specialistläkare före halvårsskiftet vilket fungerade.

Relaterat material

Halv miljon i bonus gav rekryteringen en skjuts

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev