Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västmanland ställer in operationer

Publicerad: 16 oktober 2019, 14:13

Alla planerade operationer i Västerås ställs in tills vidare.

Foto: Pia Nordlander.

Region Västmanland ställer in alla planerade operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping. Det gör de på obestämd tid.

Ämnen i artikeln:

Leveranskrisen

– För att vi ska kunna vidmakthålla en katastrofmedicinsk beredskap kommer vi endast genomföra operationer som är akuta och inte kan anstå på grund av medicinska skäl. De leveranser av viktigt förbrukningsmaterial som Apotekstjänst hade utlovat till i dag onsdag har inte kommit. Vi vet inte vilka produkter vi får. Och vi får inte det som vi beställer. Vi vet inte heller hur Apotekstjänst leveransförmåga ser ut framöver. Så detta är det enda rimliga beslut vi kan fatta nu, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhusdirektör i Region Västmanland, i ett pressmeddelande på regionens hemsida.

Det var under onsdag morgon som regionen konstaterade att knappt hälften av de beställda leveranserna hade kommit, skriver regionen i sitt pressmeddelande.

– Nu börjar det bli brist på livsviktiga artiklar såsom EKG-elektroder och så kallade sugkatedrar, vilka används vid operationer, säger Liselott Sjöqvist.

Under dagen har också socialminister Lena Hallengren (S) haft telefonkontakt med Socialstyrelsen efter beskedet tidigare under dagen om att Akademiska sjukhuset fortsätter att ställa in operationer.

– Regeringen och ansvariga myndigheter följer den fortsatta utvecklingen noggrant. Jag har själv varit i kontakt med Socialstyrelsen idag och försäkrat mig om detta. Jag utgår ifrån att de berörda regionerna och leverantören nu gör sitt yttersta för att leveranserna ska komma i gång och vården kunna bedrivas på ett patientsäkert sätt, skriver Lena Hallengren i en kommentar till Dagens Medicin.

– Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Göran Günther, chefläkare vid Akademiska sjukhuset.

Här kan du läsa alla artiklar om leveranskrisen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev