Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götaland går sin egen väg i 3R

Publicerad: 26 oktober 2016, 11:13

Foto: Oscar Segerström/Bildbyrån

Västra Götalandsregionen, VGR, gör en egen upphandling av vårdinformationssystem.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion SkåneVästra GötalandsregionenVårdupphandlingar

Det är ett besked som inte togs emot med glädje av Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i SLL.

– För det första är jag väldigt besviken att vi inte kan gå i mål med den gemensamma ambitionen om en upphandling. Och sedan är det en dålig signal i det nationella e-hälsoarbetet. Det sänker stämningen i det gemensamma arbetet, säger han till Dagens Medicin.

Finns verkligen något 3R kvar?

–  Det måste jag vara ärlig och säga att jag ser det som svårt. Det var upphandlingen som var kärnan. När VGR inte vill vara med så får vi nog pausa det övriga arbetet. Men man ska inte tappa bort det vi har gjort. Jag tror att vi de tre stora regionerna kan driva fram en informationsstruktur och inte låsa fast information i olika stuprör, säger Daniel Forslund.

VGR kommer alltså att genomföra en upphandling på egen hand. Men det ska ske inom ramen för 3R-samarbetet med Stockholms läns landsting och Region Skåne, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Genom att gå en egen väg ”säkerställer regionen ersättning av de system som av drift - eller säkerhetsskäl måste bytas ut”.

– Det blir svårt att landa i ett av tal som är likartat för båda landstingen. Då hade vi behövt ta höjd för alla olika behov. Genom olika upphandlingar får vi större frihet, säger Martin Andreasson (M), regionråd i Västra Götaland till Dagens Medicin.

Menar du att olika upphandlingar förenklar 3R?

– Det är vår bedömning. Juridiken blir mer komplex om man ska landa avtal med olika huvudmän, säger han och tillägger:

– Vi gör en liten avvikelse från originalplanen. Men det ger större utrymme att arbeta med större kraft på de frågor som är gemensamma.

De gemensamma frågorna menar Martin Andreasson bland annat handlar om juridik, att få till stånd lagar som är mer moderna och anpassade för informationssystem över gränserna. Det handlar också om arkitekturen av systemen och den roll som myndigheter och Inera ska ha.

Vad blir kvar av 3R? Kommer det bara att handla om bryggor mellan olika landstings olika system?

– Det är lite tidigt att säga. Det är möjligt att vi landar i samma leverantör. Men oaktat det så behöver vi de här bryggorna.

Tidigare har även Region Skåne valt att göra en egen upphandling, då ett förnyande av systemet Melior ansågs nödvändig. Det gjorde Region Skåne för att snabbare få tillgång till ett uppdaterat system, vilket dock fick ett bakslag när kammarrätten ansåg att upphandlingen gjorts felaktigt.

Daniel Forslund tror att det finns en oro i bakgrunden av VGR:s beslut.

–  Ska jag tolka VGR så är det rädsla för att inte få det man vill ha för sina regionala behov, och att man sätter egna behov framför gemensamma, säger han.

Västra Götaland och Martin Andreasson tror att separata upphandlingar blir lättare att genomföra. Vad tror du?

– Jag delar inte den bedömningen. Vi har baxat igenom ganska svåra beslut. Jag är övertygad om att vi hade klarat det.

Martin Andreasson vill dock poängtera att samarbetet fortsätter även med olika avtal.

– Vårt intresse och vår vilja att samarbeta är obruten. Sedan har vi förståelse för att det kan bli ett hack i kurvan under en period, säger han.

3R:s uppdrag är…

… att skapa framtidens vårdinformationsmiljö inom hälso- och sjukvårdsområdet. Med begreppet informationsmiljö menas funktioner som kommunikation, integration, proaktivitet och mobilitet för att skapa processtöd för verksamhet och invånare. Informationsmiljön skapar förutsättningar för beslutsstöd inom hälso- och sjukvården samt förutsättningar för kommunikation mellan vården och patienten.

Uppdraget omfattar även forsknings-, och kunskapsstöd samt verktyg för styrning och ledning. Funktionerna ska vara tillgängliga i realtid genom standardiserade digitala tjänster och verktyg för alla behöriga vårdgivare och för invånaren.

Källa: 3R Fvm

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev