Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götaland i täten för klimatarbetet

Publicerad: 16 oktober 2007, 13:18

Västra Götalandsregionen ligger i täten för klimatarbetet i landsting och regioner, följt av Landstinget Gävleborg och Landstinget i Uppsala län. Det visar en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort.


– Men det finns mycket kvar att göra, säger Andreas Hagnell, miljöexpert på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Det är stora skillnader i hur långt man har kommit med miljöarbetet runt om i landet. Det visar den enkätundersökning som SKL har gjort och som även innefattar kommunerna

I stort sett alla landsting är beredda att öka sina insatser för miljön. Men det är de tre jättarna Västra Götaland, Stockholm och Skåne som hamnar i topp tillsammans med Gävleborg och Uppsala när det gäller hur långt de har kommit i klimatarbetet. I botten ligger landstingen i Västmanland, Dalarna och Västerbotten.

Enkätundersökningen innehöll frågor på tio områden som till exempel om det finns någon handlingsplan för att minska utsläppen av växthusgaser, om man arbetar med att minska miljöbelastningen vid resor och transporter, om det ställs miljökrav vid upphandlingar och hur samarbetet med näringslivet ser ut när det gäller klimatarbetet.

 Kommuner och landsting har länge gått i bräschen för miljöarbetet. Den tidiga satsningen på fjärrvärme och kraftvärme har minskat de nationella utsläppen av koldioxid med motsvarande 25 procent av dagens inhemska utsläpp. Förra decenniets Agenda 21-arbete har i dag utvecklats till en rik flora av egna initiativ och miljösatsningar, säger Anders Knape, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Generellt sett är landstingen bäst på att spara energi i sina egna lokaler och sämst på att informera sina invånare, något som kommunerna är betydligt bättre på. Utöver det anser Andreas Hagnell, handläggare på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL, att undersökningen främst visar på klimatarbetets bredd runt om i landet.

– De som hamnar högst i rankningen jobbar på bredden i samtliga områden, som Västra Götalandsregionen, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev