Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götaland kan höja skatten

Publicerad: 6 december 2011, 09:25

Intäkterna minskar och kostnaderna skenar. Nu öppnar regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) för att höja skatten i Västra Götalandsregionen.


Sveriges Televisions Västnytt har gjort en sammanställning över den ekonomiska situationen för sjukhusen i Västra Götaland. Den visar att det totala ekonomiska underskottet kommer att bli omkring 600 miljoner kronor i år.

En förklaring är att sjukhusen har varit dåliga på att hålla budget och anställt personal som det inte finns pengar till.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och flera andra sjukhus i regionen har redan inlett ett besparingsarbete. Dessutom kan det bli aktuellt att höja skatten, enligt regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson.

– Man kan inte karva mer i välfärden. Om vi inte får högre statsbidrag och om vi inte tycker att vi kan höja taxor och avgifter mer, så måste man ändå fundera på att höja regionskatten inför 2013, säger han till Västnytt.

Några nivåer har inte diskuterats ännu, men enligt Gert-Inge Andersson skulle en höjning med tio öre ge regionen 250 miljoner kronor i ökade intäkter.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev