Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götaland: ”Vi ser en nedgång”

Publicerad: 15 maj 2020, 11:52

Spridningen av det nya coronaviruset i Västra Götaland har nått – och kanske till och med passerat – en platå. Men nedgången kommer att ta tid.
– Det kommer hela tiden in nya svårt sjuka patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetVästra Götalandsregionen

Kurvan över antalet covid-19-sjuka har sett rätt plan ut de senaste veckorna. Nu vågar Västra Götalandsregionen även säga det officiellt. Antalet patienter tycks ha slutat öka.

– Förra veckan sade jag att ökningen avstannat. Nu använder jag ordet platå, säger Ann Söderström.
När det var som värst, i början av maj, hade Västra Götalandsregionen 375 inneliggande covid-19-patienter och 97 patienter på intensivvårdsavdelning.

På fredagen var motsvarande siffror 297 respektive 76. Med stöd av utvecklingen i Stockholm tycks antalet patienter alltså ha börjat minska även i Västra Götaland.

– Tittar man på Stockholm, vi lägger ju deras kurva parallellt med vår, så är nog platån två–tre veckor, säger Ann Söderström.

– I dag ser jag en nedgång. Jag tror att vi nådde vår platå i början av maj, medan Stockholm nog hade sin runt påsk.

Den stora knäckfrågan nu är hur situationen kommer att utvecklas framöver. Enligt Ann Söderström är det troligt att nedgången kommer att ta längre tid än uppgången.

– Efter platån pratar vi om en halveringstid på fyra till åtta veckor. Det vi kan säga är att nedgången inte blir lika snabb som uppgången, säger hon.

Samtidigt, poängterar Ann Söderström, är pandemin långt ifrån över.

– Det är otroligt viktigt att vi håller i det här. Det är nog det allra svåraste, det ser vi i vår egen verksamhet också.

– Till exempel att inte gå till jobbet om man bara har lite, lite snuva. Man är lojal mot sin arbetsgivare och känner sig inte sjuk. Men det tror jag är bland det viktigaste, att man håller sig hemma om man har symtom.

Även Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i Västra Götalandsregionen, lyfter fram vikten av att alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Spridningstakten har minskat och antalet allvarligt sjuka har stabiliserats. Men vi har fortfarande en smittspridning i vår region, i alla kommuner, säger han.

– Det är viktigt nu att vi fortsätter göra allt vi kan för att hålla nere och begränsa smittspridningen. Det vi gör nu är det vi kommer att se framöver i antal nya smittade personer.

Antalet fall i Västra Götaland

■ Västra Götalandsregionen har hittills haft närmare 4 000 bekräftade fall av covid-19.
■ Antalet personer som behövt slutenvård var som högst den 4 maj, då det fanns 375 inneliggande patienter på regionens sjukhus.
■ Den 6 maj behövde det högsta antalet, 97 patienter, intensivvård.
■ På fredagen fanns 297 inneliggande patienter, varav 76 på intensivvårdsavdelning.

Källa: Västra Götalandsregionen.

JENS BORNEMANN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev