Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götalandsregionen har problem med fildelare

Publicerad: 11 november 2005, 15:00

Anställda i Västra Götalandsregionen har laddat ner stora mängder film och musik till sina jobbdatorer med hjälp av fildelningsprogram.


Ett 20-tal datorer har använts. Stora mängder data har laddats ner och det rör sig i stor utsträckning om musik och filmer som är upphovsrättsligt skyddat, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Detta upptäcktes vid en rutinmässig säkerhetskontroll.

- Jag ser allvarligt på denna form av missbruk med regionens material och resurser. Med tanke på att det dessutom kan vara olaglig verksamhet måste vi som arbetsgivare informerar om olagligheten och samtidigt ta till tillräckligt hårda åtgärder för att få det att upphöra, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Fildelningsprogram används för att ladda hem och dela med sig av bland annat musik och filmer. Materialet är oftast skyddat av upphovsrätten. Det innebär att den som installerar dessa program riskerar att göra intrång i upphovsrätten. Programinstallationerna strider dessutom mot Västra Götalandsregionens regelverk och öppnar möjligheter för utomstående att göra intrång i regionens datanät.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev