söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götalandsregionen startar egen nyhetssajt

Publicerad: 14 november 2017, 09:03

Erik Lagersten, kommunikationsdirektör i Västra Götalandsregionen och ansvarig utgivare för VGRfokus. Foto: Catharina Fyrberg, Thinkstock

Med en redaktion av tjänstemän ska Västra Götaland nu bredda bilden av regionens verksamhet. Men det är inte oberoende journalistik och allt har inte riktigt gått som det var tänkt.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

JK


I går, måndag, startade Västra Götalandsregionen nyhetskanalen VGR-fokus. I en ledare skriven av sajtens ansvariga utgivare, tillika regionens kommunikationsdirektör, Erik Lagersten förklaras syftet bakom sajten.

Med en ”självständig redaktion av tjänstemän” är det tänkt att sajten ska berätta om det som sker i regionen, såväl det besvärliga som glädjeämnen. VGRfokus ska ses som komplement till traditionella nyhetsmedier och ska, enligt ledaren, inte granska sig själv eller vara politisk. Däremot ska sajten ”inte rädas ta upp ämnen som kan vålla konflikt”.

”Inte sällan förekommer också rena felaktigheter som sprids online, vilket också tydliggör behovet av en egen nyhetssajt där vi kan garantera korrekta fakta. Det är vårt ansvar som en av institutionerna i en svensk demokrati”, skriver Erik Lagersten.

Varför räcker inte Västra Götalandsregionens vanliga sajt när det gäller att ”garantera korrekta fakta”?

– Det kan den nog göra, men den innehåller väldigt många olika delar och en stor blandning av information. Det vi gör nu är att ta ut den löpande nyhetsrapporteringen och göra en egen nyhetskanal av den. Vi förändrar även arbetssättet och arbetar med nyhetsvärdering, vinklar och annat för att få ett läsvärde i det, säger Erik Lagersten till Dagens Medicin.

Finns det inte en risk att sajten uppfattas som en propagandakanal?

– Det kan den alltid göra. Trovärdigheten kommer att ligga i betraktarens ögon och vi kommer att producera nyheter som rör vår egen verksamhet. Det innebär att de främsta kritikerna kommer att vara våra egna medarbetare. Känner de inte igen sig och känner de att det här inte är en källa till information och en sajt där olika åsikter ställs mot varandra kommer den inte heller att var trovärdig.

På vilket sätt tror du att förtroendet för traditionella medier påverkas när en politisk organisation startar en nyhetssajt?

– Min tro är att det här kommer att vara ett komplement. Jag har varit noga med att understryka att det här inte är oberoende nyhetsjournalistik, det här är kommunikation. En myndighet kan inte granska sig själv.

Traditionella medier följer såväl yrkesregler som publicitetsregler för att bland annat garantera journalisternas integritet och att nyheterna är korrekta.

Kommer VGRfokus redaktion att göra samma sak?

– Tanken är att redaktionen ska arbeta så självständigt som den bara kan. Jag kommer inte att lägga mig i det dagliga redaktionella arbetet och det tror jag gagnar arbetet och flödet bäst. Sedan är tanken att det ska finnas en ansvarig utgivare och ett utgivningsbevis.

De sajter som inte faller under det automatiska grundlagsskyddet kan ansöka om ett utgivningsbevis. Ett utgivningsbevis ger en sajt samma skydd som grundlagsskyddade medier men medför också vissa skyldigheter, exempelvis innebär det att den ansvariga utgivaren ensam har det straffrättsliga ansvaret för vad som publiceras.

Enligt Myndigheten för press radio och tv saknar VGRfokus i dagsläget utgivningsbevis.

Hur kommer det sig?

– Ansökan är inlämnad den 15 september och redaktören levde i antagandet att det var klart, men det var ganska lång handläggningstid.

Men ni har inte fått ett godkännande från myndigheten?

– Nej, men det spelar i praktiken ingen roll för att det är frivilligt för webbsidor. Men jag tycker som kommunikationsdirektör att det är viktigt att det finns för att markera självständigheten och de principer som jag vill att vi ska arbeta efter. Det har inte praktisk betydelse just nu, men jag tycker att det är principiellt viktigt att det kommer på plats.

I ett sms till Dagens Medicin skriver Erik Lagersten sedan att beslutet kring utgivningsbeviset kan dröja upp till en månad till följd av ”ökat handläggningstryck” hos Myndigheten för press radio och tv.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev