Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västra Götalandsregionen storsatsar på digitala möten

Publicerad: 24 september 2018, 10:19

Anette Falkenroth.

Foto: Pax Engström Nyström

NY VERSION 1,6 miljoner invånare i Västra Götaland får nu tillgång till videobesök, tidbokning och smarta formulär sedan regionen tecknat avtal om en ny digital plattform.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenDigital vård

– Det vi har upphandlat är en basfunktionalitet så att det går att genomföra videovårdmöten oavsett var man befinner sig. Förutom primärvården och för patienter som har en första kontakt med oss ser jag som läkare också en stor vinst i att använda det här för patienter som redan har en kontakt med vården. Exempelvis genom kortare uppföljningar och möjligheten att ha video som ett  komplement vid behandlingar, säger Anette Falkenroth, avdelningschef för vårdens digitalisering i Västra Götaland, till Dagens Medicin.

Regionen har tecknat ett flerårigt avtal med företaget Atea som levererar Visiba Cares plattform. Med hjälp av plattformen kan vården skapa egna digitala mottagningar med funktioner som videobesök, tidbokning online, textkommunikation och smarta formulär. Regioninvånarna kommer även att kunna nå plattformen via en applikation.

Enligt Anette Falkenroth finns det ett intresse för digitala lösningar från flera vårdverksamheter i regionen. Primärvården har sedan tidigare provat på att arbeta digitalt och det arbetet kan nu permanentas.

– Vi är inte oroade över att det inte kommer att användas. Vi upplever också att det här är allt mer accepterat och många människor använder också den här typen av tjänster i sitt privatliv i dag.

I morgon, tisdag, är det tänkt att regionfullmäktige i Västra Götaland ska fatta beslut om vilken leverantör som tilldelas upphandlingen av regionens nya vårdinformationsmiljö. Enligt Anette Falkenroth är avtalet med Atea dock formulerat så att de båda systemen inte ska överlappa varandra någon längre tid.

Så det är ingen risk att regioninvånarna får betala dubbelt för samma tjänst?

– Nej. Vi har gjort en upphandling som har kortare tid så att vi kan se om vi behöver ha kvar den eller om det är något som finns i det nya kärnsystemet.

Hur ser du på den kritik som finns mot att digital vård sänker vårdtrösklar och bidrar till en felfördelning av skattemedel?

– Jag tror att det som med alla nya saker finns en risk för barnsjukdomar innan man har hunnit kalibrera in vad vi egentligen ska använda det till. Därför ska man inte se det som enbart en tjänst för förstagångsbesökare. Jag ser en lika stor, eller till och med större, vinst för de patienter som redan har en relation med oss, men som har långt att resa till sin vårdgivare eller är infektionskänsliga.

Anette Falkenroth lägger till:

– Men det finns alltid en oro när man startar något nytt. Vi kommer säkert att ha en del saker som inte kommer att vara färdigutredda under de närmaste åren. Det tror jag att man behöver ha respekt för och tror också att man behöver ha respekt för att det finns en oro och en okunskap som vi behöver hantera och bemöta på ett bra sätt.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev