Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Västsvenska sjukhus kan få mat från gemensamt centralkök

Publicerad: 24 september 2010, 09:47

Västsvenska sjukhus kan få mat från gemensamt centralkök

Foto: Foto: Photos.com

Västra Götalandsregionen satsar på stordrift i matproduktionen. Snart kan 13 sjukhus få ett gemensamt kök.


Flera av sjukhusköken i Västra Götaland har tjänat ut och måste rustas upp om de ska fortsätta användas. Nu lanserar ansvariga på förvaltningen för regionservice ett förslag om att ersätta dem med en central enhet.

Stig Fihn som jobbar med service- och försörjningsfrågor under regiondirektören tror inte att stordrift skulle påverkar kvaliteten på maten negativt.

– När man lagar mat till så många människor som på Nobelmiddagen eller på sjukhus kan man inte börja en kvart innan. Man måste börja tre, fyra, fem dagar innan, sedan gör man bara det sista. Får det att se aptitligt ut på tallriken, lägger på dillkvisten i sista stund, säger han till Göteborgs-Tidningen.

Elisabeth Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund och verksam på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, gillar inte förslaget.

– Jag är väldigt orolig för att man inte kommer att beakta patienternas särskilda behov. På sjukhus äter man inte bara för att bli mätt. Maten utgör den basala delen i den medicinska behandlingen, säger hon till Göteborgs-Tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev