Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vätskedrivande räddade flest hjärtan

Publicerad: 9 september 2013, 11:19

Foto: Photos.com

Vätskedrivande läkemedel och strokeenheter har gett mest hälsovinster för hjärtpatienter de senaste 30 åren.


I morgon, tisdag, presenteras Hjärtrapporten 2013. I denna har Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, på uppdrag av Hjärt-lungfonden beräknat hälsovinsten med olika åtgärder för stroke, hjärtsvikt och hjärtarytmi.

Främst är det vätskedrivande läkemedel, diuretika, som har lett till en ökad hälsa. 56 000 kvalitetsjusterade levnadsår tillskrivs diuretika under tidsperioden 1980-2010. Kvalitetsjusterade levnadsår, QALY, är ett sätt att mäta insatser inom sjukvården där både hur många extra år en behandling ger och hur kvaliteten på dessa år är beaktas.

– Diuretika påverkar blodtrycket som har betydelse för flera av hjärtsjukdomarna. Det är en enkel metod som man sätter in för alla patienter som kommer in med de här tillstånden, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Hälsovinsten med diuretika står för hela 29 procent av den totala hälsovinsten inom området när man jämför QALY under trettioårsperioden.

Strokeenheter och blodförtunnande läkemedel är de andra åtgärder som enligt IHE:s beräkning har varit av särskildt stor vikt för hjärtsjukvården. De står för 19 respektive 14 procent av hälsovinsten under perioden.

– Vi ser här betydelsen av att patienter så snart som möjligt får komma till en strokeenhet, säger Staffan Josephson.

Han betonar att forskningen räddar ett stort antal människoliv varje år.

– Under de senaste 30 åren har hjärtforskningen räddat 154 000 liv och vi vill framhålla hur stor betydelse forskningen har och vikten av att fortsätta att satsa på forskning inom det här området, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev