Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vattendom blir troligen överklagad

Publicerad: 7 februari 2014, 09:07

Östersunds kommun frias på alla punkter i åtalet för miljöbrott vad gäller parasiten Cryptosporidium som spreds genom det kommunala dricksvattnet för tre år sedan.


Tingsrättens friande dom kom under gårdagen. Kommunen slipper betala de 6 miljoner kronor som åklagaren yrkat på. Hälften i företagsbot, hälften i förverkande. Förverkande handlar om vad kommunen beräknas ha sparat på att inte ha investerat i den säkerhetsbarriär som hade skyddat mot parasiterna, skriver Svenska Dagbladet.

Den tidigare chefen för Vatten Östersund hävdade i rätten att han aldrig hört talas om Cryptosporidium tidigare, rapporterar P4 Värmland. Något åklagaren tycker är anmärkningsvärt med tanke på de utbrott som tidigare förekommit i bland annat Norge. Det tycker även tingsrätten, enligt domen. Men eftersom utbildningsmaterialet från året innan aldrig nämnde parasitrisken går det inte att utesluta att cheferna inte hört talas om parasiten tidigare, fastslår tingsrätten.

Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, som anklagats för att vara otydliga, är oförändrade. Smittskyddsläkare och branschorganisationen Svenskt Vatten, kräver tydligare regler, enligt Dagens Nyheter. De anser att det inte räcker med skrivningen att vattnet ska vara hälsosamt och rent.

Livsmedelsverket hänvisar till en pågående översyn av föreskrifterna, enligt DN.

Åklagaren Lars Magnusson, som plockats in från Malmö för att undvika jäv, anser att skrivningen om vattnets kvalitet är fullt tillräcklig och kommer, enligt TT, troligen att överklaga fallet.

Minst 27 000 invånare i Östersunds kommun insjuknade och 65 tvingades söka sjukhusvård efter att ha druckit vattnet. I tre månaders tid därefter fick invånarna koka allt vatten. Ett halvår senare blev tusentals invånare i Skellefteå magsjuka på grund av parasiten.

Relaterat material

Magsjukeparasit till tingsrätten

Misstänkt parasit i Skellefteå

Parasiten slår mot vården

Parasit bakom jämtländskt magsjukeutbrott

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev