tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vattenfylld ultraljudsballong sätter lungcancern på plats

Publicerad: 14 september 2005, 08:51

Med hjälp av en vattenfylld ballong runt ultraljudssonden går det att optimera lungcancerdiagnosen och behandlingen.


Endobronkiellt ultraljud, som den nya tekniken kallas, har hittills bara testats i Göteborg och Stockholm.

Lungcancer tillhör de cancersjukdomar som har sämst prognos. Efter fem år är bara runt 10 procent av patienterna fortfarande i livet.

Chanserna att överleva är helt beroende av hur avancerad cancern är när den upptäcks. Ett kritiskt moment är att ta reda på om cancern spridit sig till lymfkörtlarna i mediastinum, bindvävsrummet mellan de båda lungorna - och i så fall till vilka körtlar.

- Det är inte alla sjukhus som nålar körtlarna, vilket jag anser är ett konstfel. Körtlarna måste diagnostiseras, framför allt de som sitter centralt, säger Michael Runold, biträdande överläkare vid lung- och allergikliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Först då kan kirurgen avgöra hur cancern bäst ska opereras, om det alls är möjligt. Men att exakt ta reda på var dessa körtlar sitter och punktera dem med en nål för cellprov är lättare sagt än gjort.

Den datortomografi som patienterna alltid genomgår vid misstanke om lungcancer visar relativt väl de lymfkörtlar som kan innehålla tumörceller.

- Men att utifrån de endimensionella bilderna beräkna var körtlarna sitter och sedan gå ner i patienten med ett bronkoskop och träffa dem med nålen är ofta mycket svårt. Risken att man missar körteln är uppenbar, säger Michael Runold.

Vanligt ultraljud är inte heller något alternativ, eftersom lungorna består av luft och lungsäcksvätska, vilket gör att ultraljudet studsar mellan luften och vattnet.

- Det blir bara sudd, man ser ingenting, säger Michael Runold.

I stället brukar provtagningen ske med mediastinoskopi, som utförs innan beslut om en större operation fattas. Via ett snitt i halsen går kirurgen ner med ett särskilt instrument i mediastinum och tar prover från lymfkörtlarna.

Men det kräver en operation där patienten är sövd. Dessutom kommer den opererande läkaren av anatomiska skäl inte åt på alla ställen.

Ballong omsluter ultraljudssonden   Ett alternativ som Michael Runold och hans kollegor använder sedan en tid tillbaka är endobronkiellt ultraljud. Det är en helt ny metod som i Sverige hittills bara används vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Principen är enkel. Bronkoskopet "laddas" med ett ultraljuds-  instrument. Väl på plats nere i lungan skjuts instrumentet ut ur bronkoskopet samtidigt som en liten ballong, som omsluter ultraljudssonden, fylls med vätska. Detta för att undvika de störningar som uppstår med vanligt ultraljud.

- Sedan slår jag på ultraljudet och trycker ballongen mot bronkväggarna. När jag hittar en körtel drar jag ut ultraljudsinstrumentet ur bronkoskopet och sätter in biopsinålen och sticker precis där jag lokaliserat körteln. Det kan jämföras med att sätta upp en vanlig hylla. Innan du borrar vill du helst knacka på väggen först, för att ta reda på var reglarna sitter så att du träffar rätt med borrmaskinen, säger Michael Runold.

Tekniken är utvecklad i Heidelberg i Tyskland och börjar nu spridas över världen. Men till skillnad från i många andra länder sövs inte de svenska patienterna vid bronkoskopi - vilket ställer till problem.

- Det har gjort att vi har tvingats utveckla en egen teknik där vi endast blåser upp ballongen lite grann, för att inte blockera patientens luftvägar fullständigt. Men det fungerar bra, säger Michael Runold.

Undersökningen, som tar mindre än en timme, är dock inte så enkel som det låter. Lungornas ultraljudsanatomi är komplicerad och de bilder som dyker upp på bildskärmen vid patientens fotända är svårtolkade. Att patienten dessutom rör sig och andas hela tiden, gör inte saken lättare.

- Till en början tyckte vi att det var hemskt svårt. Det tog minst tio patienter innan vi ens förstod vad vi såg på skärmen men nu har vi fått kläm på det rätt bra tycker jag, säger sjuksköterskan Ulli Klaile-Hammarberg.

Senaste versionen har två i en  Hittills har Michael Runold och hans kollegor bronkoskoperat cirka 35 patienter med den nya tekniken. Men redan nu i höst kommer nästa generation av Ebus, som tekniken kallas. I denna har det ballongförsedda ultraljudsinstrumentet och biopsinålen kombinerats till ett enda instrument, så att läkaren slipper att byta instrument innan själva vävnadsprovet ska tas.  Michael Runold tycker att tekniken har flera fördelar.

- Man slipper att göra ett operativt ingrepp, man kommer åt betydligt fler körtlar och man spar utredningstid eftersom man får "svar direkt", säger han.

Nu i höst ska Michael Runold och hans kollegor utvärdera metoden på ett mer strukturerat sätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev