fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vattenspruta effektiv mot förlossningssmärtor

Publicerad: 25 september 2006, 10:51

Vattenspruta effektiv mot förlossningssmärtor

Injektioner med sterilt vatten under huden ger effektivare smärtlindring än akupunktur vid förlossning. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.


Metoden är relativt ovanlig, och går till så att en liten dos sterilt vatten sprutas in under huden på det ställe där den födande kvinnan känner smärta.

Kvinnor som vill undvika smärtstillande läkemedel vid förlossningen väljer oftare akupunktur är injektion med sterilt vatten, och för första gången har effekten av de två metoderna nu jämförts vetenskapligt.

I sin doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har barnmorskan Lena Mårtensson studerat 128 födande kvinnor på förlossningsavdelningen vid Kärnsjukhuset i Skövde. Kvinnorna fick ange hur ont de hade och hur spända de var på en skala.

Hälften av kvinnorna behandlades sedan med akupunktur och den andra hälften fick injektioner med sterilt vatten. Under förlossningsarbetet fick kvinnorna fortsätta att ange hur ont de hade och hur spända de var.

– Injektioner med sterilt vatten visade sig vara signifikant mycket bättre när det gäller att lindra smärta, men metoden var också bättre när man tittar på kvinnornas grad av avslappning, säger Lena Mårtensson i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev