Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Växande intresse för medicinteknik

Publicerad: 13 oktober 2006, 11:23

Över 500 personer besökte Medicinteknikdagarna 2006 i Uppsala i förra veckan. Dessutom passade Svensk förening för medicinsk teknik och fysik på att fylla 50 år.


– Det roligaste var den stora uppslutning vi fick i år med många deltagare från sjukvård, forskningsinstitutioner och industri. Förra året var vi 300 deltagare och i år blev vi 500. Det visar att det finns ett växande engagemang för dessa frågor, säger Per Ask, professor i fysiologisk mätteknik vid Linköpings Universitet, samt ordförande för svensk förening för medicinsk teknik och fysik, MTF.

På Medicinteknikdagarna, som arrangerades för tredje året i rad, presenterades en mängd nyheter från diverse medicinska specialiteter. Det handlade om allt från sensorer i kläder som kan registrera fysiologiska parametrar som andning och hjärtslag, till biopolymerer som kan användas som stödjevävnad vid rekonstruktion av blodkärl.

Ett ämne som enligt Per Ask väckte stort intresse under Medicinteknikdagarna var framtiden för svensk medicinteknisk industri. Sverige har traditionellt varit en stark nation när det gäller att ta fram och exportera medicinteknisk utrustning, men industrin tappar fart. Flera företrädare för industrin fick därför ge sin syn på hur man ska stärka medicinsk teknik i Sverige.

Ett annat ämne som diskuterades var patientsäkerheten när det gäller medicinsk teknik.

– Vi vet att det i dag finns betydande risker för fel i samband med medicinska åtgärder. Vi har länge arbetat med säkerhet för medicinteknisk utrustning, som livräddande apparatur och övervakningsutrustning. De stora riskerna finns vid felhandlande på grund av den mänskliga faktorn. Vi lyfter nu också fram de speciella säkerhetskrav som bör vara uppfyllda när man kopplar samman utrustning med datorer, säger Per Ask.

Under Medicinteknikdagarna passade Svensk förening för medicinsk teknik och fysik också på att fira 50-årsjubileum.

– MTF är en av de absolut äldsta, om inte den äldsta medicintekniska föreningen i världen. Därför hade vi en stor jubileumsmiddag och flera prominenta internationella gäster, vilket var väldigt trevligt, säger Per Ask.

Nästa år kommer Medicinteknikdagarna att gå av stapeln i Örebro.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev