Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd med internationell utblick

Publicerad: 29 maj 2015, 13:50

Foto: Lloyds Apotek.

Lloyds är ett företag med internationella muskler som har ambitionen att tillhöra de största apotekskedjorna i Sverige. Det säger vd:n Thomas Bornemann i en intervju med Dagens Apotek.


Redan i nästa månad tillträder Thomas Bornemann tjänsten som vd för Lloyds Apotek. När Dagens Apotek talar med honom börjar han med att tacka sin företrädare Ros-Marie Grusén.

– Jag är stolt över att ta över efter Ros-Marie och vill tacka henne för gott samarbete, säger han.

Thomas Bornemann är uppväxt på en gård på den tyska landsbygden.

– Där lärde jag mig att arbeta.

Men han valde en helt annan bana än föräldrarna som var lantbrukare och utbildade sig i stället till ekonom. Efter att ha arbetat på bank börjande han på Celesios huvudkontor i Stuttgart och var under fem år en av de ansvariga för företagets apotekssatsningar i olika länder, bland annat i Belgien, Storbritannien och Irland.

– Jag var också involverad i vår introduktion av Doc Morris på den svenska markanden, berättar han.

Sedan början av 2013 är han finansdirektör för Lloyds Apotek i Sverige.

Hur ser du på den svenska apoteksmarknaden i förhållande till apoteksmarknader i andra länder?

– I Sverige ligger vi långt fram vad gäller e-recept och det finns ett intresse för nya tekniska lösningar här. Vad gäller det sortiment som inte är receptbelagt anser jag att det finns en potential att göra mer. Jag anser också att apoteken skulle kunna ta en större plats i den svenska hälso- och sjukvården.

I dag är Lloyds den minsta apotekskedjan i Sverige och på Dagens Apoteks webbplats har det i kommentarfältet spekulerats i att vd-bytet är ett tecken på att Lloyds kommer att säljas. Thomas Bornemann motsäger den beskrivningen och påpekar att förutom Kronans Apotek är Lloyds den enda kedjan med internationella ägare i Sverige. Företaget ingår i tyska Celesio som i sin tur till största delen ägs av den amerikanska koncernen McKesson Corporation.

– Vår vision har hela tiden varit att tillhöra de största och ledande apotekskedjorna i Sverige. McKesson har gått in i Europa för att växa utanför staterna, säger Thomas Bornemann.

På vilket sätt anser du att Lloyds skiljer sig från de andra kedjorna i Sverige?

– Vår inriktning mot hud och värk är svår att hitta på andra ställen. Jag tror också att vi har en fördel av att ha en multinationell ägare, till exempel tror jag att vi kommer att kunna dra fördel av att McKesson ligger i framkant vad gäller tekniska lösningar.

Enligt Thomas Bornemann finns också ett starkt engagemang för de anställda inom Celesiokoncernen och han framhåller att en förutsättning för att få nöjda kunder är att ha en god personalpolitik där de anställda får möjlighet att utvecklas.

Faktaruta

Namn: Thomas Bornemann.

Ålder: 37.

Familj: Fru och två barn.

Bor: I ett hus i Mälarhöjden utanför Stockholm.

Senast lästa bok: ”The Human Stain” av Philip Roth.

Smultronställe: Familjegården i Tyskland.

Tycker om med Sverige: Människorna och svenskt godis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev