Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd:n för Backa Läkarhus ser primärvården med nya ögon

Publicerad: 6 februari 2013, 09:19

Backa Läkarhusgruppen i Västra Götalandsregionen expanderar i den takt patienterna listar sig hos dem. På tre år har antalet vårdcentraler vuxit från en till åtta stycken.


– Vi är jätteglada för att så många patienter väljer oss. Vi satsar också hårt på bra tillgänglighet, bra personal och bra service, säger vd Maj Ahlqvist.

Backa Läkarhus, som ägs av tre specialister i allmänmedicin, har vårdavtal med Västra Götalands­regionen sedan 2002. Expansionen började 2009 i och med vårdvalet och nu finns planer på en etablering utanför regiongränsen.

Västra Götaland får ibland kritik för att uppdraget är så brett, det anses vara svårt för privata vård­givare att ha så många verksam­heter. Motpolen är Stockholms läns landsting med sina avgränsade uppdrag.

– Uppdraget är bra och kräver att vi tar ett helhetsansvar. Självklart ska vi bedriva förebyggande verksamhet och ta hand om kroniskt sjuka, psykisk ohälsa och om barn, säger Maj Ahlqvist.

Hon arbetade tidigare som nämndsamordnare på regionens beställarkansli. I samband med expansionen rekryterades hon till Backa Läkarhusgruppen.

– Jag försöker se primärvården med lite nya ögon, säger Maj Ahlqvist, som även är med i arbets­givarorganisationen Almegas styrelse för branschen sjukvård.

Ofta slås hon av hur regionen prioriterar de egna vårdcentralerna. Enligt avtalet ska Backa Läkarhus få tillgång till en specialist i barn- och ungdomsmedicin minst två gånger per termin eller vid behov. Men det är mycket sällan det samarbetet har fungerat.

Regionen har nu lovat att ta upp frågan med de berörda verksam­heterna och Maj Ahlqvist hoppas att den ska vara löst.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News