onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd: Otur orsakade dödsolyckan

Publicerad: 26 februari 2016, 12:15

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Otur låg bakom den tragiska dödsolyckan på APL:s anläggning i Umeå. Det berättar vd Eva Sjökvist Saers för Dagens Apotek.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Både utrustning och säkerhetsanordning fungerade klanderfritt när mannen fastnade i dörren till en värmeautoklav, ett utrymme där föremål steriliseras i höga temperaturer.

– Det som har hänt är en olyckshändelse där teknikern har kommit åt en switch som har satt säkerhetssystemet ur spel och han har avlidit i princip omedelbart när dörren stängdes, säger APL:s vd Eva Sjökvist Saers.

APL:s ledningsgrupp åkte till Umeå direkt efter olyckan för att på plats stötta och hjälpa.

– Det handlar om att ta hand om varandra med kramar och annat, kommunens krisgrupp finns på plats och vi har också involverat vår företagshälsovård, säger Eva Sjökvist Saers och fortsätter:

– Det här inträffade under ett underhållsarbete med en erfaren tekniker som var säkerhetsmedveten och försiktig. Även om vi vet orsaken så är det svårt att begripa hur det har kunnat inträffa.

Hon beskriver händelsen som traumatisk för alla, men säger också att det har varit en styrka att snabbt kunna identifiera orsaken till olyckan.

– Alla som var på plats gjorde precis som de skulle och alla gjorde helt rätt, men hans liv gick inte att rädda. Vi har haft en välfungerande krisgrupp som omedelbart sattes på plats, säger Eva Sjökvist Saers.

Den ordinarie verksamheten ligger för tillfället nere hos APL i Umeå. Olyckan skedde i bolagets erviceutrymme och där pågår nu städning efter att ambulans- och räddningspersonal rört sig i lokalerna.

– Det vi gör i dag är att sanera lokalerna och vi kommer att ha in personal under helgen som rengör i lokalerna. Tanken är vi ska komma i gång med verksamheten på måndag, men vi får göra det i den takt som vi känner att medarbetarna klarar av, säger Eva Sjökvist Saers.

Vilka konsekvenser får olyckan på APL:s verksamhet?

– Vi har ett ledningssystem i och med att vi redan är i en reglerad verksamhet. Vi är miljö- och arbetsmiljöcertifierade, så det här är en djupt tragisk och nästan Harrisburg-liknande situation, att man nästan inte kan förstå att det som har hänt kunde hända, säger Eva Sjökvist Saers.

Vad gör ni för att hindra att det händer igen?

– Redan i dag kommer vi att skicka in den riskbedömning som vi gjort för aktuell utrustning. Sedan kommer vi givetvis att ha en dialog och samarbete med leverantören av utrustningen, säger Eva Sjökvist Saers och fortsätter:

– Vi har jobbat mycket med säkerhetsfrågor och riskhantering. Därför är det viktigt att ha dialogen med leverantören, att det här är någonting som kan inträffa även om det är helt osannolikt.

Finns den här utrustningen hos fler APL-anläggningar?

– Den finns bara i Umeå, säger Eva Sjökvist Saers.

Har ni haft andra olyckstillbud i anläggningarna?

– Det kan hända saker på arbetsplatser och så, men vi är inte specifikt olycksdrabbade, säger Eva Sjökvist Saers.

APL i korthet

■ Utvecklar och tillverkar extemporeläkemedel
■ Har 550 medarbetare och fyra anläggningar
■ Omsatte 1,2 miljarder kronor 2014
■ Ägs av staten sedan 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev