fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd-roll växte när hon flyttade västerut

Publicerad: 30 september 2015, 12:15

Ros-Marie Grusén.

I Norge ses apoteken mer som en naturlig del av hälso- och sjukvården än i Sverige. Det anser Ros-Marie Grusén, tidigare Lloyds-vd som nu chefar över ett av Norges största apoteksföretag.


Den norska apoteksmarknaden består till huvuddel av tre stora kedjor: Vitusapotek, Boots och Apotek 1. Ros-Marie Grusén är sedan i juni i år vd för NMD, som äger Vitusapotek.

– Jag är fortfarande i fasen att jag lär mig om verksamheten och om den norska apoteksmarknaden, säger hon till Dagens Apotek.

Närmast kommer hon från tjänsten som vd för svenska Lloyds Apotek. På Lloyds fanns cirka 450 anställda. Nu är hon chef för ett företag med 2 300 anställda som äger en av de största apotekskedjorna i landet och även är grossist. Dessutom hör den norska franchisekedjan Ditt Apotek till NMD.

Hur har dina första månader på NMD varit?

– Det mesta har gått smidigt, tycker jag. Här finns medarbetare som har jobbat både 20 och 30 år så jag är omgiven av människor med mycket kunskap. Så här i början har jag ägnat mycket tid åt att besöka apotek över hela landet och Norge är ännu mer avlångt än Sverige så det har blivit mycket resande.

– Jag har också spenderat mycket tid på vårt läkemedelslager i Oslo och även en del tid på vårt lager i Harstad, som levererar läkemedel till de norra delarna av landet.

Vilka skillnader anser du är de viktigaste mellan den svenska och den norska apoteksmarknaden?

– Omregleringen i Norge skedde före den svenska och här är marknaden än mer konsoliderad, med några få stora aktörer. Här är både vi och de två andra stora apoteksföretagen vertikalt integrerade och har även grossistverksamhet, vilket de svenska kedjorna saknar.

– Sedan finns det flera andra viktiga skillnader, men också många likheter. En likhet är att apoteken har högt förtroende bland människor i båda länderna.

Vad kan Sverige kan lära sig av Norge?

– Det finns mycket som båda länderna kan lära sig av varandra. Jag upplever att man i Norge har kommit längre med att se apoteken som en del av hälso- och sjukvården. Jag kan inte säga att man konkret har kommit längre med farmaceutiska tjänster, men jag tycker att det märks på debatten att det finns en annan syn på apoteken här.

NMD

NMD, Norsk Medcinaldepot, ägs av tyska Celesio som är ett dotterbolag till McKesson, USA:s största distributionsföretag för läkemedel. Också svenska Lloyds, där Ros-Marie Grusén tidigare var vd, ingår i Celesio.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev