Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vd vill vara med och styra

Publicerad: 24 maj 2006, 13:16

It-nätverket Carelinks vd vill vara delaktig i utformningen av den nationella it-strategin. Carelinks styrelseordförande Sven-Olof Karlsson ser både för- och nackdelar med att Carelink är en förening.


- Vi åtar oss gärna uppdraget att förvalta nationella it-strategin. Vi har organisationen och nätverken, liksom kompetensen och kunnandet. Och så har vi överblick och vet hur det ser ut ute hos huvudmännen, säger Anita Eriksson-Pallinder, vd på Carelink.

Dessutom jobbar organisation redan med flera av de insatsområden som lyfts fram i it-strategin, menar hon.

- Vi arbetar inte med regelverket eller ingångsportalen på internet, men är inblandade i de övriga fyra insatsområdena som handlar om informationsstruktur, teknisk infrastruktur, samverkande it-system och möjlighet att få tillgång till information över organisationsgränserna, säger Anita Eriksson-Pallinder.

Virrvarr av olika projekt  När Anita Eriksson-Pallinder började som vd på Carelink hösten 2005 var hennes första intryck av sjukvården att det fanns ett virrvarr av olika it-projekt. Uppdragen och mandaten var ibland oklara och dubbeljobb var inte ovanligt.

- Det kändes inte som om man riktigt hushållade med resurserna. I mina ögon behövdes det ett mer strukturellt grepp där man klargjorde ansvar och befogenheter, och där man också diskuterade den långsiktiga finansieringen av olika aktiviteter, säger Anita Eriksson-Pallinder.

Den nationella it-strategin är därför något som Anita Eriksson-Pallinder välkomnar. Nu ska man komma överens om takt och tempo. Det är en stor utmaning, anser hon.

- Den arbetsgrupp som landstingsdirektörerna tillsatt har en viktig roll i det här samordningsarbetet, säger Anita Eriksson-Pallinder, som sitter med i en av referensgrupperna.

Carelink har som tradition att arbeta i projekt och nätverk. Det har, enligt Anita Eriksson-Pallinder, både för- och nackdelar. Ibland måste man kanske prioritera tiden före samstämmighet i alla led, hävdar hon.

- En bred förankring tar tid, och i vissa lägen är kanske tidsfaktorn viktigare. Om vi till exempel får uppdraget att leverera en fullskalig nationell patientöversikt till 2010, så får vi jobba i andra former, säger hon.

Men då är det viktigt, betonar hon, att huvudmännen också står upp vid leveransen och förklarar att den här gången valde man att prioritera tiden, och att lösningen är "tillräckligt bra".

Får se på andra bullar  Anita Eriksson-Pallinders förhoppning är nu att Carelink ska få uppdraget att genomföra it-strategin.

- Får vi ett tydligare mandat, då får man se på andra bullar. Jag ser stora möjligheter, säger hon.

Carelinks styrelseordförande Sven-Olof Karlsson, landstingsdirektör i Landstinget i Jönköpings län, ser både för- och nackdelar med Carelinks arbetssätt med projekt och nätverk.

- De två utvärderingar som gjorts av Carelinks verksamhet visar att detta arbetssätt är uppskattat ute i vården och att det skapar stor delaktighet. Svagheten är att Carelink är en förening utan några befogenheter, säger han.

Men Sven-Olof Karlsson tror att den samordning som nu sker på it-området kommer att leda till att Carelink får ett tydligare mandat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev